Христо Проданов: Мафията трябва да излезе от властта

Юли 20, 2020 Новини БСП в медиите 0 577

20.07.2020г.

„За втори път искаме вот на недоверие на тема корупция, защото правителството, което управлява България в последните години, трупа все повече и повече гейтове и скандали, което е в основата на нашето искане и аргументите на протестиращите. Ясно е какво искат хората - мафията да излезе от властта. Трагедията на България е в това, че правителството е основният генератор и покровител на корупцията. То го прави по няколко начина - чрез законодателните си действия, в решенията си в изпълнителната и общинската власт." Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов пред БНТ.

Той коментира, че най-пресният пример за законодателно закриляне и създаване за предпоставки за корупция, е че управляващите приеха промени в антикорупционния закон, в който оставиха извън обхвата на действие общинските съветници и председателите на общински съвети. Така се създават предпоставки за корупция. Общински съветници печелят обществени ресурси, имат хиляди декари земи - разпределя се огромен обществен ресурс, а тези средства се изразходват по неясен и подмолен начин.

Проданов даде и примери за управленски решения, работещи в тази посока: „В последните 2 години правителството преведе над 3 милиарда и половина лева на 2 фирми - “Монтажи” и “Автомагистрали”, които да ремонтират свлачища, мостове и подпорни стени. Тъй като те нямат капацитет да извършват каквато и да е ремонтна и строителна дейност, те се използват като черни каси на властта - биват избирани за подизпълнителни фирми без обществени поръчки. Тоест по неясен начин, без критерий, тези пари се разпределят най-вероятно на близки до властта фирми. Поради тази причина, нощните шкафчета са им толкова пълни“, обясни той.

„Всякакви опити за оцветяване на протеста работи в полза на мафията, срещу която хората са на улицата. Аз съветвам всеки един, който чисто политически се опитва да яхне протеста, да не го прави, защото това само ще убие енергията му. Има време за дебати, за леви  и десни решения на дадени проблеми на хората. За да се стигне до политически разговор и да стъпим здраво на земята, трябва да изметем мафията от властта“, коментира още депутатът от левицата.   

Проданов заяви, че статуквото, срещу което хората протестират, е управлявано от колаборацията между ГЕРБ  и ДПС и това е очевидно за всички.

„Велико Народно събрание във връзка с промени в Конституцията е един много сериозен въпрос, който не може да се решава на улицата“, каза Проданов. По думите на социалиста сегашната Конституция е превела България през повратни и турболентни политически времена, затова дебатите на улицата биха били несериозни. Той добави още, че БСП е за машинното гласуване, а въпросът за електронното гласуване е малко по-сложен заради хакерските атаки.

Депутатът от левицата добави още, че от много време БСП казва, че със своите действия главният прокурор много напомня на ранния Бойко Борисов и затова БСП иска неговата оставка. Проданов заключи, че партията е готова за избори И социалистите са готови да се съобразят с това, което кажат хората.