Манол Генов към министър Димитров: Не сте екологична бухалка, а маша за интереси

Декларация от името на ПГ на „БСП на България“

Ние, от БСП, със сериозна тревожност алармираме, че в страната ни, благодарение на управлението на тази коалиция, се развихря нова сериозна епидемия. Срещу нея няма как да се предпазим с дезинфектанти, маски или социална дистанция. Става дума за наглостта, с която пагубно се изгребва българската природа и се погазват закони с презастрояването на българското Черноморие. Нехайно е умишленото бездействие на Министерството на околната среда и водите.

Вместо МОСВ да вземе бързи и адекватни мерки в защита на екологията, хората и закона, всички ставаме свидетели на безпрецедентна министерска наглост. Министър Димитров вчера, със завидно юнашко самочувствие, заяви, че той няма да спре съмнителния строеж в местността Алепу, защото нямал намерение да става екологична бухалка. Не, министър Димитров, не сте бухалка, но с бездействието и с отказа да защитите  закона, екологията и огромния обществен интерес, ставате маша в ръцете на съмнителни интереси, през които непрекъснато, умишлено и настъпателно продължава да се унищожава природата на българското Черноморие. Изтече времето, г-н министър,  в което трябваше да изберете дали да бъдете министър и да водите откровени действия в един такъв тежък ресор. Оказва се, че ще останете фигурант до изкарване на мандата. Ако отказвате да изпълнявате това, за което сте назначен, ние, от БСП, Ви съветваме да се оттеглите.  Недопустима е арогантността, с която си затваряте очите пред  престъпните и скандални схеми. 

От Шабла до Синеморец – струват десетки милиони левове еко щети. Казусът Алепу се оказа безочието, с което се опитвате да се измъкнете. Погледнете – обществото ври. Господин министър, спите ли спокойно, сънувате ли внушителни хотелски постройки на това място, построени върху мистериозни подпорни стени, същите, за които премиерът се зарече, че ще бъдат къщички за птички. Имате ли елементарен респект към българската прокуратура, която вече разследва същия този строеж, който Вие се опитвате да неглижирате. Или забравяте защо сте на този пост и как той бе овакантен. Не е ли време да се ядосате на екологичните инспекции по места, както и на слепия Държавен строителен контрол, който стиска очи, за да не види системните нарушения по строителството на българското Черноморие – унищожени гори, местообитания, защитени зони, екологични катаклизми

Имаме ли министър на екологията,  който да има куража да заеме позиция в скандала с незаконния строеж в Синеморец, който погазва Закона за Черноморското крайбрежие и за биоразнообразието. Строи се направо върху скалите, за които, г-н министър, не е нужно да бъдете екологична бухалка. Трябва да знаете, че това е изключителна държавна собственост.

Багери съсипват безвъзвратно поредните дюни – този път в природен парк „Странджа” край Ахтопол. И Вие, г-н министър, стискате здраво очи, за да не видите разгарящия се скандал - медийно разследване заради съмнителна държавна замяна до Свети Влас. Екологичната бухалка май Ви е била в джоба удобно прибрана, защото преди десетина дни МОСВ изключва част точно от този имот от защитената зона НАТУРА 2000, а там се оказва, че е имало строеж от друг вид. Ние, от БСП, питаме, г-н министър, не знаем кой иска да сте екологична бухалка, но постът ви задължава да бъдете защитник на зелените ресурси на България, а не помагач или неволен свидетел на тяхното унищожаване. И ако не знаете това, си тръгнете навреме, защото едва ли сте забравил, че министри носят наказателна отговорност за умишлено бездействие

Няма как  да Ви спестим и невъобразимото Ви мълчание по грандиозния скандал за замърсяването на водите на Варненското езеро. Там всички знаем кметът от коя партия е. Затова ли не виждате това, което и от Космоса, и от сателитни снимки се вижда- че замърсяването е стигнало до устието на Камчия. Но се оказва, че за вас това не е проблем. Ако наистина искате да останете на поста си, нека да имате смелостта да понесете отговорността къде е министерството и как е допуснало да бъде унищожена гнездова колония на големи корморани на Северното Черноморие. Близо 200 птици са загубили потомство, след като  гората на брега на Дуранкулашкото езеро е изсечена, нищо че попада в НАТУРА 2000, а държавата продължава да спи.

Списъкът с най-драстичните еко нарушения, пред които министърът на екологията си затваря очите, е все още отворен. Могат да се добавят в него и други сериозни нарушения. Арогантността, г-н Димитров, не може да се крепи на коалиционния имунитет, с който вие така комфортно сте обзаведен.

Настояваме за спешно и открито поемане на отговорност за всички изброени и неизброени екологични щети. Ако Вие, г-н министър, не предприемете сериозни действия, редно е да си подадете оставката. И двата варианта са по-добри, отколкото след време заради престъпно служебно безхаберие да поемете пътя на Вашия предшественик.