Кристиан Вигенин: Има хора, които имат интерес БСП да е разединена

Юни 14, 2020 Новини БСП 0 893

Правят се опити за външна намеса в битката за председател на БСП

„Имаше въпросителни преди вчерашния пленум - ще бъде ли атакуван прекият избор на председател, как ще протече този процес. С вчерашния процес ние потвърдихме, че изборът на председател на БСП ще бъде чрез гласуване от хората.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНР. Той изрази надежда, че това ще даде нова енергия на партията, като подчерта, че отговорността е на всички тази битка да се превърне в състезание на идеи, а не конфронтация на живот и смърт.

„ Апелираме за повече разум и отговорност към партията, към нашите членове и към страната, тъй като единствената сериозна алтернатива на статуквото и на това мафиотизирано управлението е БСП. Това е и част от причините за тези атаки и отвън, и отвътре”, уточни Вигенин.

„Трябва да се опитаме максимално да спестим партийното противопоставяне и да не вкарваме всичко в предстоящата лидерска битка.Въпрос на отговорност на всички е дали ще успеем да се консолидираме около политики за България”, коментира социалистът. Той подчерта, че се правят  опити за външна намеса в битката за председател на БСП:  „Има хора, които имат интерес БСП да е разединена. Надяваме се, че демокрацията в БСП ще покаже своята зрялост и ще можем да излезем консолидирани около политики за България.”

„БСП е партия, която има активен вътрешнопартиен живот и месеците на изолация го блокираха.Това безспорно беше част от причината за нарастналото напрежение. И въпреки впечатлението, което се създаде вчера, постепенно нещата се нормализират. Мнозинството на Националния съвет вчера не прие част от идеите, които бяха предложени. Това не е драма, случвало се е и преди", каза зам. -председателят на парламента.

По отношения на датите за прекия избор на председател и за Конгрес, Вигенин коментира, че   се е  постигнало  консенсусно решение без нито 1 глас против прекият избор на председател да се проведе на 12 септември с основния аргумент, че не се знае как ще се развие епидемията в  края на септември.

„Целта на всенародната подписка бе да ангажираме хората в един процес. Националният съвет реши да направим вот на недоверие. Има достатъчно аргументи за него, но не може да спрем само до  това. Нищо не пречи да се иницира процес, който да ангажира всички хора, които не могат повече да живеят под това управление и тази мащабна корупция", заяви Кристиан Вигенин. Той бе категоричен, че БСП ще направи един добре подготвен вот на недоверие. "Не очаквам този вот да доведе до края на това правителство, защото математиката е ясна – винаги в критични моменти в парламента БСП остава сама, защото другите политически сили нямат интерес правителството да падне”, уточни социалистът. Той допълни, че се надява  процесът, който левицата  инициира, да извади на светло корупционните практики, които източват жизнените сили на държавата и на икономиката.

„Епидемичните мерки бяха добри, но правителството се провали в социално-икономическите. Икономиката тепърва ще върви надолу. Управляващите нямат ясен план, а затъват в дребнотемия и решения от днес за утре”, коментира Вигенин. Зам. - председателят на парламента обяви, че на следващото  си заседание Националният съвет на БСП ще представи материал, с който да допринесе  към националния план за излизане от кризата. Той подчерта, че  средствата, които ще дойдат от ЕС трябва да бъдат обезпечени с ясен план и перспектива.