Георги Гьоков: Мониторингът на България не е прекратен

12.06.2020

„Информацията, че Европейската комисия ще запази мониторинга потвърждава  практиката на това правителство да се хвали за неща, които не е свършило.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков в питане към зам. министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи.

Той припомни, че в  края на мандата си предишният председател на Европейската комисия препоръча мониторингът да бъде прекратен: ”Но на практика комисията не взе такова решение, а трябваше да бъде консултирано с Европейския парламент и с Европейския съвет, въпреки че това съгласуване не е необходимо. По този начин този механизъм не бе прекратен и  продължава да съществува, но без да излизат мониторингови доклади по него. За да стигнем до момента, преди 10 дни, в доклад за макроикономическите баланси да се обърна внимание, че мониторингът в съдебната система не е прекратен”, припомни Гьоков. Той попита министър Захариева дали правителството е съгласно  с мотивите на решението на Европейската комисия, че все още няма необходимите доводи за свалянето на мониторинга за борбата с корупцията. Попита и какви мерки ще предприеме, за да  предотврати опасността  Комисията не само да не прекрати докладите, а и да публикува негативно становище  за корупцията. 

Александър Паунов: Това правителство не може да реши проблема с корупцията в България

„Отговорът на министър Захариева  относно продължаването на мониторинга на България от ЕС е бюрократично-чиновнически и не е удовлетворяващ. Правоприлагателната система на България не е ефективна.Тя не успява да накаже злоупотребите и корупцията. Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво мисли Европа за нас, изглежда, че няма да бъде прекратен.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Александър Паунов от трибуната на Народното събрание. Той припомни, че само преди месеци, по време на местните избори, управляващите  са убеждавали в обратното.

„Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата „Юнкер”. Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, подчерта Паунов. Народният представител прочете документ, подписан   председателя на Европейската комисия в който пише: „В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебните реформи в България и борбата с корупцията. Комисията наблюдава съдебните реформи в България вече 13 години. Вижда се, че в борбата с корупцията има още какво да се желае." ”Виждат го и всички български граждани. Не се вижда само от българските институции.  Мониторингът и проблемите в него остават и едно нещо е сигурно – това правителство е напълно неспособно да ги реши”, завърши Паунов.