Румен Гечев: Ежедневно гледаме разправии, корупционни скандали, кражби за милиони

Юни 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 406

Корнелия Нинова е добър лидер

"Схема "60/40" няма да сработи и ние предупреждавахме многократно за това. Ние ще извадим кирливите ризи на сбърката схема. Предупредихме, че съотношение 60% от държавата и 40% от фирмите е най-ниското съотношение в ЕС. Няма друга такава държава. Дори Румъния е пред нас със 75%, а в много страни в Европа беше 100%." Това заяви депутатът от ПГ на "БСП на България" Румен Гечев пред Дарик радио. Той отбеляза, че от левицата, профсъюзи, работодателски организации многократно са обяснявали, че това няма да сработи. Гечев каза още, че  във временната комисия за контрол на средствата, изразходвани за преодоляване на последиците от коронакризата  ще се проверява колко от заделените от правителството 1 млрд. лв. са били използвани, как и за какво. "Българското правителство отдели 250 млн. лв. за кредити. Те обаче няма да се реализират, защото много от кандидатстващите български граждани не отговарят на посочените условия и съответно няма да ги получат. До момента Българската банка за развитие (ББР) е сключила договор само с една търговска банка за отпускане на пари за отдаване на кредити на хората", каза още депутатът.
 
"Внасяйки закона за създаване на Държавната петролна компания, правителството признава пълния провал на контролираната от него Комисия за за защита на конкуренцията, която казва, че не е могла, а според мен не иска, да докаже, че ключовите играчи там, освен че продават бензин, имат и ловни стопанства. Факт е, че премиерът и редица други министри обичат да посещават тези ловни стопанства, обичат да се явяват по мачове, да се срещат в кабинетите си с тези хора. Защо да имат аргументи да разбият картела?", коментира народният представител.
 
Той изтъкна, че намесата на държавата в икономиката е нещо, което се прилага от десетилетия. "След кризата от 2007-2009г. навсякъде по света светофарът за навлизане на държавата с пазарни средства и инструменти в регулирането свети в зелено. В случая с Държавната петролна компания, държавата цели да навлезе в картелен пазар и да разбие монопола на цените", каза още Гечев. Той задава и въпроси: "Колко данъчни складове ще бъдат построени? Какъв дял от данъчните складове ще контролират, така че да могат да въздействат? Не казват - колко бензиностанции ще бъдат построени? Колко ще коства на бюджета и колко ще вземат на българския данъкоплатец? Кой ще ги построи тези бензиностанции? Какъв ще е крайният ефект от това? И след като не са представили нито едно число, след натиск от наша страна, започнаха да излизат премиер, министър на икономиката, да обясняват, че ще бъдат построени 100 бензиностанции. Само че не е нужно човек да е икономист, за да знае, че бензиностанциите в България са над 3000, а с ведомствените - над 4000. И тук изниква въпросът - как със сто бензиностанции ще влияеш на цените? Това е напълно абсурдно и противоречи на здравия разум. За мен това е ПР на правителството на ГЕРБ."
 
"Тезата на министър-председателя и на министъра на финансите, че не са чули и разбрали, че някаква лоша хазартна комисия не е изпълнявала закона и заради нея българската държава била ощетена с 700 млн. лв. - издиша. Министър-председателят Бойко Борисов, целият кабинет и министърът на финансите, който пряко отговаря за хазартните въпроси чрез назначената от него хазартна комисия, нарушават  Закона за хазарта и нарушават и игнорират Конституцията", отбеляза още народният представител от левицата. 
 
"По отношение на Националната агенция по приходите и изтичането на данни, от БСП свършихме чудесна работа и цяла България разбра как е бездействало правителството, как престъпно е бездействало ръководството на НАП, благодарение на които се оказа, че са изтекли данните на близо 5 млн. българи и на стотици хиляди фирми", отбеляза Румен Гечев. 
 
"Закони се сменят през 3 дни, ежедневно гледаме разправии, корупционни скандали, кражби за милиони, маса чуждестранни инвеститори бяха изгонени и целият свят започва да гледа с неуважение на България. Чуждите инвестиции в България са под 1 млрд. евро годишно, което е 9 пъти по-малко от 2007-2008 г., което е пълна трагедия", подкрепи тезата си с данни Румен Гечев.
 
По темата за процесите в БСП, Румен Гечев коментира: "Корнелия Нинова е добър лидер. Да, има фактори в БСП, които апелират за влизане в бъдеще в коалиция с ГЕРБ, но за мен това е крайно неприемливо. Няма как да управляваме с тази "шайка"." Той се обърна към хората в БСП: "Предлагам на всички колеги и приятели на партията - да се хванем и да проведем един добре организиран, убедителен и свободен избор за председател на партията наесен. Смятам, че след него ще утихнат вътрешнопартийните противоречия, подклаждани от определен кръг хора, които защитават своите интереси, някои от които преследват само своите лични икономически интереси."
 
По отношение на ГЕРБ Румен Гечев каза: "С откраднатите пари, с нашите пари, едва ли има гражданин в България, който да не го вярва - ГЕРБ отива и си купува множество гласове, което е крайно недемократично." Според него управляващите имат и нерегламентирана подкрепа: "Развеселяващо е да се смятат ДПС за опозиция - те подкрепят всички ключови закони на ГЕРБ. Както знаем, в ДПС има фигури, които понякога държат на малкия си пръст правителството. Единствената партия в парламента, която критикува властта, гласува срещу нейните предложения и която не участва в задкулисни договорки, е БСП."