Корнелия Нинова: Земеделието трябва да бъде един от дългосрочните приоритети на България

Ние имаме ясен план за това

„Цял ден обсъждаме ефективността на мерките на управляващите. Дотук отчитаме, че мярката за бизнеса 60/40 не работи. Социалните ви мерки за помощ на безработни и семейства, останали вкъщи, за да гледат децата си, не работят.  Като че ли само мярката за кредити проработи – кредити  на потребителите, бизнеса, държавата. Кризата показа, че такъв вид пандемия прекъсва връзките на доставки в цял свят, а най-опасно е тези връзки да бъдат прекъснати за доставки на хранителни продукти. Следователно, всяка държава обръща внимание и грижа към собственото си производство“. Това заяви от трибуната на НС председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че България има една от най-плодородните земи, има експерти и специалисти, както и опит в производство на земеделски продукти. „Въпреки това- ядем чужди плодове и зеленчуци, когато българският народ може да си ги произвежда и по-качествени, и по-евтини“, смята Нинова.

„Ние имаме ясен план за развитие на земеделието“, подчерта лидерът на БСП. По думите й е било нужно да се даде безвъзмездна помощ на малките и средни производители на месо, зеленчуци, плодове и мляко. „Вместо това, вие им казахте да си вземат кредити. А как да ги връщат, когато не произвеждат?“, обърна се риторично Нинова.

По повод помощта за българските земеделски производители за пласиране на стоката в търговските вериги, тя заяви: „Вдигнахте много шум, Борисов наговори много приказки, но няма никаква промяна. Търговските вериги си наложиха политиката, която си налагат от много години и срещу която ние сме се противопоставяли. Никаква полза за българските производители в търговските вериги – не получиха и никакви облекчения. И тази мярка не работи“. Тя добави още, че сега управляващите предлагат мярка за облекчаване на наемане на работна ръка – по начин, който по думите й е недопустим в българското трудово и осигурително право.

„За да обобщим- предложените от управляващите мерки в областта на земеделието имат нулев резултат за българските земеделски производители. При това – при прекрасна възможност българската земя да храни българския народ. Осъзнайте се, земеделието- това трябва да бъде един от дългосрочните приоритети на България“, категорична е Нинова.

„Постоянно приемате палиативни мерки на хартия, които нямат нищо общо с истинския живот и не дава никакъв резултат за развитието на българската икономика и добруването на българския народ“, заключи тя.