Петър Витанов: Спекулацията какво празнуваме днес е абсолютно ненужна

Май 09, 2020 Новини БСП в медиите 0 234

България подписа декларация, която изопачава миналото и създава разделение

„Бих искал да честитя днешния ден на всички онези, които помнят война, за които мирът не е даденост, които помнят залягането в траншеите, криенето от бомбардировките, какво означава да пратиш някой на фронта, знаейки, че няма да се върне. За мен спекулацията дали днес е Денят на Европа или Денят на победата е абсолютно ненужна. Двата празника са свързани. Ние почитаме  паметта на милионите жертви, които са се борили за възстановяване на мира на европейския континент. Този мир обаче не е безкрайна категория. Имали сме нужда от политическата формула, която декларацията на Роберт Шуман  дава и поставя началото на европейската интеграция.“ Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БТВ.
 
„В ден като днешния няма как да не изразя възмущението си от действията на министъра на външните работи. България постави подписа си под една декларация, която изопачава историческата истина и разделя българското общество в момент, когато най-много има нужда от обединение. Припомням статията на Хайко Маас, германският външен министър, който казва, че само Германия е виновна за Втората световна война и всички, които се опитват да обвиняват други нации, са несправедливи към жертвите и ползват историята в свои интерес", добави евродепутатът.
 
По отношение на реакциите и възможностите за отговор при кризи на ЕС, Витанов подчерта, че Европа показа ограничената си способност и готовност да отреагира бързо в тежки ситуации като пандемията от коронавирус. „Затова на първо време е необходим ясен план за действие, който да позволи по-голяма динамика в справянето с подобен тип кризи“, подчерта Витанов.
 
Той изведе необходимостта от унифициране на здравните системи след стрес тестове, подобно на енергийния и на банковия сектор, които ще ще отчетат различния им капацитет. Нужно е и въвеждане на минимални стандарти с директива - брой болнични и интензивни легла на глава от населението за всяка страна-членка, минимално възнаграждение на здравните работници, брой здравни работници, процент от БВП, който се дава за здравеопазване, нужно е приемане на стратегия за лекарствата, преместване на производства на лекарства в Европа, опцията за здравен отговор (лекари да могат да лекуват в чужбина), нужда от повишаване на компетенциите на здравните агенции.
 
„ЕС трябва да се концентрира и върху разработване на план за икономическо възстановяване на стойност трилион или трилион и половина, позволяващ вливането на свежи пари и повишаване на ликвидността на малките и средни предприятия. Това ще даде тласък на икономиката, така че да се стигне до нивата преди кризата. Този план трябва да е част от Многогодишна финансова рамка - много по-амбициозна, с много повече средства“, подчерта лидерът на българските социалисти в ЕП.