Георги Свиленски: Предлагаме ДДС за храни и лекарства да стане 9%

Май 09, 2020 Новини БСП в медиите 0 222

Извънредното положение отпада, но ограничителните мерки за българските граждани продължават

"За пореден път имаме множество предложения, които се надявам поне този път да бъдат разгледани и чути. Предлагаме ДДС за храни и лекарства да стане 9%. Една мярка, която ще облекчи българските граждани, която ще облекчи българските ресторантьори, която ще струва на бюджета 1,2 млрд. лв., но тези пари ще бъдат върнати през последващото потребление", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНТ.
 
Според него, подкрепата за българските граждани и икономика трябва в момента да бъде повече от всякога. В тази връзка той представи и друго предложение на левицата - подкрепа за българското земеделие. "Бяхме предложили да се дадат 30 млн. лв., сега предлагаме още 20 млн. лв., в това число и за българските производители на рози. Искаме държавата да защитава и подкрепя българските производители, българските фирми, производителите на земеделска и животинска продукция- затова предлагаме 50 млн. лв. в тази сфера", обобщи Свиленски. Той продължи по темата и напомни, че БСП има предложение и в социален аспект -  една минимална работна заплата и осигуровките към нея, което възлиза средно на около 720 лв. за всеки един съкратен българските гражданин, всеки един пострадал в кризата, за майки и бащи на деца до 12 г., за социално слаби.
 
"Общините са изключително засегнати в момента заради  намалението върху плащането на данъци, намаление върху плащането на такса "смет", освобождаване от тротоарно право и наеми от засегнати обекти. След разговори със Сдружението на общините предлагаме 10% от бюджета, трансфериран към общините, да им бъде преведен обратно, като това са общо 400 млн. лв.", заяви Свиленски.
 
Депутатът на левицата коментира, че БСП не са подкрепили предложения законопроект за здравето, защото: "Извънредното положение отпада, но ограничителните мерки за българските граждани продължават". Свиленски подчерта, че БСП не оказала подкрепа, защото се чуват гласове от конституционалисти, юристи, прависти, изтъкващи, че по този начин предложен законопроектът противоречи на Конституцията. "Едно, не дай си Боже, оспорване пред Конституционния съд, би довело до много щети на държавата. Не го подкрепихме, защото чрез Закона за здравето бяха предложени още 5-6 закона, един от тях например е Законът за данъчните складове, касаещ нефтопродуктите. Не е редно се използва проблемът, кризата, страхът на хората, пишейки закони за извънредното положение, да прокарваш други текстове", обърна внимание Свиленски.
 
"Тъй като много средства се предвиждат да бъдат изхарчени за преодоляване на кризата, за нас най-важното е контролът върху харченето на тези средства. Ние предлагаме на правителството да бъде създадена парламентарна комисия, тъй като в България нямаше активен парламент два месеца, която да контролира и следи изразходването на тези средства. Комисия, която да бъде оглавена от опозицията- както е във всички европейски държави и управляващите, ако нямат притеснения за харченето, ако нямат притеснения за това, че ще бъдат изхарчени неправомерно средства, аз не виждам причина да откажат създаването на такава комисия", аргументира  предложението народният представител на левицата.
 
Свиленски напомни, че предложението на Патриотите за ваучери за туризма е предложение на БСП, което социалистите предлагат от 3 години, но бива постоянно отхвърляно, само защото е предложение на БСП. Подчерта, че въпреки всичко БСП ще го подкрепи. "Друг пример - в началото на извънредното положение предложихме плащането на сметките за ток и парно да се отложи с един месец. Не да се отмени, а да се отложи. Ето, с последните отлагания с по десет дни, на практика това се приложи", отбеляза Свиленски.
 
"Позволете ми да честитя утрешния празник, 9-ти май, 75 години от падането на хитлерофашизма, Ден на победата, Ден на Европа, на всички български гражани и по този повод да ги поздравя. Искам също така да изкажа огорчението, както на парламентарната група, така и моето лично, от поведението на външния министър, който си е позволил да присъедини България към една позорна декларация, подписвайки я без да има съгласието на правителството, на Народното събрание. По този начин най-малкото се омаловажат онези милиони жертви, дадени в антифашистката борба, в това число и много българи", каза народният представител от социалистическата партия. Свиленски подчерта, че БСП настоява министър-председателят да разпореди на външния министър да оттегли подписа си от тази декларация, позоряща България, както и следващата седмица да внесе нейната оставка в българското Народно събрание. Свиленски изтъкна, че по този начин всички граждани са опозорени и осъди действията на външния министър.