Явор Божанков: Дава се неконтролируема власт на здравния министър

08.05.2020 г.

„ Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са безрезервни в този момент. От друга страна се въздържаме на първо четене от подкрепа за промените в Закона за здравето, тъй като има проблеми, които просто не могат да бъдат преодоляни.” Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков от трибуната на Народното събрание. Той обяви, че те са в няколко основни направления: "На първо място- въведената,така наречена, санитарна извънредна обстановка няма конституционна основа. Това може да доведе до непредвидени правни последици. На второ място- в законопроекта има и друг законопроект. Той касае данъчни складове, дори като обем е по-голям от самите здравни мерки. Той заслужава отделно внимание, отделна законодателна инициатива. Това не е правилна техника, особено в момент на криза.”

Божанков подчерта, че действието на  противоепидемичните мерки ще продължи много   след края на извънредното положение: „Дава се огромна власт в ръцете на министъра на здравеопазването. Неслучайно в Конституцията въвеждането на всяко извънредно положение е само в ръцете на Народното събрание. Сега министърът ще може да ограничи правата на българите  по което и да е време напред в бъдещето.”

Народният представител коментира, че  предложенията на БСП  между първо и второ четене ще бъдат в защита на най-уязвимите, защото тази криза може да засегне българските работници и хора в най-тежко социално положение. „Тези мерки са защитавани от нас през годините, дори на цената на това да бъдем обвинени в популизъм- например намаляване на ДДС за лекарства и храни. България остана единствената страна с най-висок ДДС за храни в цяла Европа”, завърши Явор Божанков.

Георги Михайлов: Министерският съвет се опита да избяга от отговорност

„Няма как да приемем цялата отговорност за последващите противоепидемични мерки да бъде поставяна върху главата на г-н Ананиев и на санитарен инспектор. Министерският съвет не може да избяга от своята отговорност и да я стовари върху един министър.” Това заяви народният представител проф. Георги Михайлов от трибуната на парламента. Той припомни, че това е решение, което има многопластови последици върху много области на живота в България. Михайлов заяви, че  много пъти българските граждани са станали свидетели на противоречия на заповеди на министъра на здравеопазването, които са отменяни след дни и часове,  които са си противоречали и  за които има много жалби в съда.”Всичко това налага да бъдем много по-прецизни и полезни на нацията”, каза още Георги Михайлов.