Правителството води страната ни към задънена улица

Окт 02, 2010 Новини БСП 0 1255

Без БСП никаква сериозна политическа алтернатива на ГЕРБ не е възможна   Основната политическа задача пред БСП през следващата година ще бъде подготовката и участието в местните и президентските избори

Без БСП никаква сериозна политическа алтернатива на ГЕРБ не е възможна  

Основната политическа задача пред БСП през следващата година ще бъде подготовката и участието в местните и президентските избори. Имаме 12 месеца за усилена работа, за да постигнем прелом. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев в началото на Националното съвещание с председателите на областните и общински съвети на БСП и кметовете, избрани или подкрепени от БСП. Лидерът на социалистите изтъкна, че предстоящите избори ще бъдат трудни, но възможни за постигане на целите на партията.

Сергей Станишев открои три ключови елемента в подготовката на партията за предстоящите избори. Те са формирането на политики, организационното състояние на партията и коалиционната политика и взаимодействието с неправителствения сектор. По отношение на формирането на политики, Станишев отбеляза, че визията за бъдещето на страната, която ще бъде представена на предстоящия Конгрес, трябва да стане основа за разработването на политики и управленски проекти. „Проекът „България 2020" ще е важен ориентир за това какво БСП иска да промени в страната, така че след 10 години България да е достойно място за живот", заяви лидерът на социалистите.

По повод коалиционната политика и взаимодействието с неправителствения сектор, Станишев отбеляза, че е нужна принципност и прагматизъм при търсенето на съюзници срещу ГЕРБ. По думите му разговорите с всички, които споделят посланията на БСП и отношението към ГЕРБ, са задължителни. „Основният критерий за издигането на нашите кметове и за формирането на листите е избираемост и авторитет в обществото", изтъкна Станишев. Той коментира, че доста много се спекулира в медийното пространство за т.нар. президентски проект. „Ние трябва да имаме партньор в лицето на президента и на всички, които биха се включили в подобна гражданска инициатива, но при ясни правила на отношенията и при условие, че това води до разширяване на опозиционното пространство като алтернатива на ГЕРБ", заяви Станишев. Той беше категоричен, че без БСП е невъзможна сериозна политическа алтернатива на ГЕРБ.

Във връзка с организационното състояние на партията, Сергей Станишев изтъкна, че има разбиране за нуждата от създаване и възстановяване на основни партийни организации, за да бъде БСП в добра предизборна кондиция. По думите му е важно привличането на нови членове и симпатизанти към БСП, както и диалогът в областните и общинските съвети на партията и с Националния съвет.

Председателят на БСП изтъкна, че илюзиите, свързани с ГЕРБ, в много голяма степен са се изпарили и все повече граждани оценяват управлението не по приказките, а по реалното състояние на домакинствата, фирмите и общините. „Правителството води страната към задънена улица. То няма стратегическа визия за България. А когато не знаеш къде искаш да стигнеш, се оказваш там, където не искаш да бъдеш", каза още Станишев. По думите му това се усеща от все повече социални групи и неизбежно ще доведе до протести. „Управлението със страх, лъжа и пропаганда не може да продължава безкрай", заяви лидерът на социалистите.

Станишев беше категоричен, че БСП има голяма отговорнсот като основна опозиционна партия - най-организирана и най- ясно противопоставяща се на вредните политики на правителството. Лидерът на БСП напомни, че актуализацията на бюджета за 2010г. е признание за провала на правителството във финансовата и бюджетната политика. „Сривът на цели социални системи е следствие от тази сгрешена политика", добави Станишев. Той предупреди, че страната ни влиза в по- дълбок бюджетен дефицит, отколкото през 2009г. По думите му предвиденото в бюджетната политика за догодина с нищо не се различава от 2010г. „Бюджетът за 2011г. е копие на тазгодишния бюджет в неговия по- лош, актуализиран вид", коментира Станишев.

Председателят на БСП определи като трагична ситуацията в здравеопазването. По думите му тя е показателна за философията на всички реформи на ГЕРБ. Станишев беше категоричен, че заради реформите на ГЕРБ се върви към демонтаж на социалната държава в България, към отнемане на конституционни права и към частно здравеопазване по същество. Лидерът на БСП определи като престъпление към държавата политиката на правителството в сферата на науката и висшето образование. По думите му ударът към духовността и перспективата на България е изключително опасен и трудно поправим.

Сергей Станишев за пореден път предупреди, че ГЕРБ води страната към едноличен по същество режим на управление. По думите му най- голямото поражение, което правителството нанася на държавата, е нарушаването на принципите на демокрация и функционирането на институциите. „ГЕРБ се стремят да овладеят всички институции, потъпквайки всички европейски принципи", категоричен беше Станишев и добави, че парламентът се е превърнал в машина за гласуване.