Драгомир Стойнев: Грешно разбран проблем води и до грешна политика

28.04.2020 г.

„Грешно разбран проблем  води и до грешна политика и не случайно хората в страната се оплакват, че средствата не достигат до засегнатите. Намираме се в безпрецедентна криза, това не е  икономическата криза, която започна през 2009г., това е една пандемична криза, бих казал криза на потреблението.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушването на министър-председателя Бойко Борисов.

Той изтъкна, че още бизнесът не  припознава мярката „60:40” след многократното й променяне и иска промяна. „Тези 183 млн. евро безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия ще бъдат с нулев ефект. В  една подобна криза е важна скоростта, с която тези средства ще стигнат до предприятията. Това са близо 20 000 проекта, които трябва да бъдат одобрени и договорени. Надали една администрация може да се справи с такъв обем за такова кратко време, освен ако не желаем това да продължи с години ” , подчерта Стойнев.

Социалистът  коментира, че Фондът на фондовете е една голяма авантюра, която е  започнала през 2016г: ”Г-н Борисов, 327 млн. са наляти в този фонд, а  ефектът до този момент е нулев.”

„Това, което предлагате в момента не отговаря на очакванията на българските граждани. Тези мерки не работят. Имате ли икономически план за излизане от кризата? ” , попита Драгомир Стойнев премиера.

Георги Гьоков: Правителството повече говори за мерки за справяне с кризата, отколкото ги прилага

„Правителството повече говори за мерки за справяне с кризата, отколкото на практика ги прилага. Много добри намерения чухме, но на практика – нищо. Мерките ви не работят. Предприетите действия за укрепване на здравеопазването и смекчване на социално-икономически последици не отговориха на сериозността на кризата“, каза депутатът Георги Гьоков.

По думите му мерките в другите държави имат далеч повече подкрепа за хората и малкия бизнес, а мерките на българското правителството се характеризират със слабо застъпени социално-икономически помощи, а вместо това се поощрява вземане на кредити и заеми. Гьоков подчерта, че има наплив от безработни, а правителството е пестеливо на социални мерки за обикновения българин.