Мрежата на ПЕС за Балканите призовава за балансирана социалноикономическа стратегия на ЕС

На 30 септември Партията на европейските социалисти свика заседание на своята Балканска мрежа

На 30 септември Партията на европейските социалисти свика заседание на своята Балканска мрежа. Българският евродепутат и председателстващ срещата г-н Кристиан Вигенин, заяви: ''ЕС трябва да засили помощта си към всички страни от Западните Балкани, било то страни-кандидатки или не. Трябва да се избегне подхода на парче - страна по страна - в прилагането на политиката на ЕС към региона. Това може да попречи на Европа да постигне целите на  своята стратегия „ЕС 2020". ЕС се нуждае от нов подход към региона, който да дава възможност на всички страни от Западните Балкани да се развиват."

Обсъжданията на Работната група на ПЕС са с цел подобряване на сегашния подход на ЕС към разширяването със страните от Западните Балкани. Участниците в мрежата се обединиха около мнението, че е необходима цялостна стратегия, в основата на която да стоят създаването на работни места и развитие на благосъстоянието, осигуряването на устойчиво и зелено развитие. За тази цел например, Стратегия "ЕС 2020", която възнамерява да засили и обедини основаната на знанието европейска икономика, може да бъде разширена. Участниците се съгласиха, че неотдавнашната финансова криза допълнително изостри вече съществуващи социални проблеми в цяла Европа. Увеличаването на инвестициите в сферата на образованието, заетостта, здравеопазването и околната среда, така както е зададено в „ЕС 2020" не трябва да бъде фокусирано само върху ЕС. Страните от Западните Балкани, както всяка друга част на Европа, се нуждаят от прилагането на тази  политика, особено що се отнася до пътя и сроковете за присъединяване към ЕС. В този контекст, Работната група на ПЕС за Западните Балкани подчерта, че стратегия "ЕС 2020" трябва повече да интегрира региона в своите стратегически приоритети. По този начин ще се изгради прогресивно и социално справедливо общество за гражданите за Западните Балкани и Европейския съюз.

В Работната група на ПЕС по разширяването за Западните Балкани са включени представители на високо равнище от страните от региона на Западните Балкани. Тя е създадена по време на последната Балканска конференция на ПЕС от Сараево, 30-31 март 2010 година. Целта на работната група е да подпомага процеса на разширяване на ЕС като се вземат предвид приоритетите на ПЕС в социалната област, в сферата на трудовата заетост и околната среда, както и визията за Разширяване 2014.