Кристиан Вигенин: Контрол върху изпълнителната власт е необходим. Да върнем парламентарния контрол

Драгомир Стойнев: Да се възстанови парламентарният контрол, за да има реален контрол върху действията на правителството

Кристиан Вигенин: Контрол върху изпълнителната власт е необходим. Да върнем парламентарния контрол
„Смятаме, че на база на опита, който имаме през последните две седмици, спокойно можем да върнем и парламентарния контрол. Ние предлагаме той да се реализира стандартно – в петък, като регистрацията да се извършва с електронната система в рамките на един час преди началото на заседанието“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.
Той подчерта, че от левицата считат, че е било разбираемо в началото на пандемията извънредното положение ръководството на НС и парламентарните групи да са имали своите притеснения за това как ще бъде организирана дейността, така че да бъде съхранена безопасността на народните представители.
„Беше въведен и особен режим на НС, въпреки нашето противопоставяне. Приехме аргументите, че на първо място е сигурността на народните представители, заедно с това то да бъде в състояние за гласува закони, свързани с извънредното положение“, подчерта депутатът.
„Ние смятаме, че контрол върху изпълнителната власт е необходим не само в рамките на писмения контрол, който в последните две седмици се доказа като значително неефективен, а устен контрол, който да даде възможност българските граждани, които представляваме, да бъдат запознати с различни аспекти от дейността на съответните министерства“, коментира още Вигенин.
Той призова Народното събрание да подкрепи предложението на левицата, за да се предприеме стъпка към връщане на нормалността в работата на НС и нормалността в държавата.
 
Драгомир Стойнев: Да се възстанови парламентарният контрол, за да има реален контрол върху действията на правителството
„Изключително важно е в една парламентарна република да има и парламентарен контрол. Независимо дали сме в извънредна ситуация или не, е нормално правителството по някакъв начин да бъде контролирано, за да не се получават гафове“. Това каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ „БСП за България“ от парламентарната трибуна.
„Гаф е днешната пресконференция на управляващия орган на Фонда на фондовете. Убеден съм, че половината от вас не знаете какъв е този Фонд на фондовете, създаден през далечната 2016 г., защото до момента те не са свършили нищо. От заделените за него 327 млн. лв. няма един лев, който да е стигнал до реалната икономика. В продължение на 4 години се избират финансови посредници – трябва да има 5 финансови посредника, а са избрани само 2“, продължи той.
Според социалиста ако е имало парламентарен контрол е можело заместник министър-председателят Томислав Дончев да обясни какво прави този фонд и въобще има ли смисъл от съществуването на подобни фондове, при положение че има извънредна ситуация.
„Доколкото разбирам, идеята засега е 200 млн. от ОП „Конкурентоспособност“  да се пренасочат към Българската банка за развитие. След което, когато дойде моментът за съживяване и подпомагане на икономиката, ние няма да имаме средства“, категоричен бе той.
„Нека да се възстанови парламентарният контрол, така че да няма подобни гафове и да има реален контрол върху действията на правителството“, призова Драгомир Стойнев.
 
Христо Проданов: Без значение кой от коя партия e - ние сме тези, които трябва да браним авторитета на парламентаризма
"От БСП имаме над 65 въпроса, които са зададени в периода след 26-ти март и 90% от тези въпроси са свързани с извънредното положение и взиманите мерки – санитарни и медицински, които тревожат българските граждани. Кажете как да обясним на нашите избиратели, че аз съм задал въпрос на 20-ти март – днес сме 14-ти април и още не сме получили отговор на този въпрос", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов от парламентарната трибуна.
Социалистът напомни на депутатите в залата, че всеки един от присъстващите се е явил на избори с обещания да защитава интересите на гражданите, чиято задача по време на извънредна ситуация се увеличавала поне два-три пъти.
"Колеги, призовавам Ви – да застанем на висотата, на която трябва да бъдем. Съобразявайки се с инструкциите за безопасност, ние трябва да удовлетворим желанията на българските граждани и на българското общество към нас", коментира зам.-председателят на левицата.
Христов Проданов изтъкна преди всички, че без значение кой от коя партия е, депутатите в парламента са именно тези, които трябва да бранят парламентаризма и да не подриват авторитета на институцията.
 
Иван Ченчев: Властта не обръща внимание на всички въпроси, които задават хората
„Не виждам проблем в петък тук да идва народният представител, който е отправил конкретен въпрос и да му се отговаря. Залата няма да бъде пълна. Властта не обръща внимание на всички въпроси, които задават хората. Или изобщо не ги повдига. Много такива въпроси има“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев.