Атанас Зафиров: Управляващите нямат капацитет и възможности да се справят с кризата

Апр 06, 2020 Новини БСП 0 1146

06.04.2020

"Г-н Каракачанов трябва да държи сметка не на БСП, а на самия министър на финансите, който преди три седмици на пресконференция обяви, че правителството ще преосмисли разходите от държавния бюджет, касаещи финансирането на двата военни проекта. Нека му напомня, че преди няколко години, един от първопроходците на разрухата на българските въоръжени сили - цитирам лицето Дянков, отряза с 40% тогава бюджета на армията. Кой беше тогава министър-председател? Същият, който е и днес - и който беше началник тогава на г-н Дянков, който днес е началник на г-н Каракачанов.. Бойко Борисов дължи отговор защо държавата в момент на криза не взима адекватни мерки за решаване на проблемите на хората“. Това заяви членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров пред БСТВ.

По думите му най-лесно е да се взимат заеми: „Това го гледаме вече близо 10 години. Само че когато се взимат заеми в условия на криза, заемите често са с много неизгодни условия и задължават няколко поколения напред след това да ги връщат. Най-логичното, най-разумното, беше това правителство да огледа, да осмисли от къде би могло да преструктурира бюджета. Да оформи допълнителни финансови резерви, които да финансират и очертаващият се по думите на правителството близо 3% бюджетен дефицит, и нужните допълнителните разходи за опитите за овладяване на задаващата се икономическа криза“.

Зафиров обясни, че има четири нуждаещи се групи. Първата е на безработните и самоосигуряващите се, където предложението на левицата е било да им се даде минимална работна заплата в добавка с осигуровка от държавата, което е щяло да струва около 900 млн. лв. на държавата. Втората – помощ за земеделски производители, за да си засеят хората продукцията, така че в следващия земеделски цикъл да могат да нахранят държавата. Третата е на малкия и среден бизнес, където по думите на Зафиров много хора няма да могат да се възползват от прословутата мярка "60/40", тъй като редица от тях нямат никакви доходи, като някои от тях не искат и пари, а желаят държавата да ги освободи от "тротоарно право", от данък "смет. „Четвъртата категория е изключително важна - тази на българските общини. Видя се, че в актуализирания бюджет няма никакви заложени средства за общините, които вече понасят тежко удара на кризата, защото общинските бюджети спряха да се пълнят. Затова ние, от БСП, предложихме трансферната вноска от 10% възлизаща на 400 млн. лв., да бъде отделена от държавата, което общо правим около милиард и половина милиона лева“, обясни още Зафиров.

„Като цяло една обща нервност тресе това правителството, тъй като те са наясно, че нямат капацитет и възможности да се справят с една подобна криза. Те самите се тресат от множество противоречия - видяхте го при гласуването  на срока на извънредното положение“, коментира Зафиров.