Иван Ченчев: Патриотите и ВОЛЯ прокарват брутален лобизъм за лекарства по време на криза

06.04.2020

„Не трябва да продължаваме да си затваряме очите какво се случва в залата – по време на извънредно положение се прокарва брутален лобизъм в парламента. Г-жо Караянчева, омръзна  ми тук да говорят хора, които първо трябва да декларират конфликт на интереси, а си говорят за бизнесите и си мерят аптеките и търговските вериги.” Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев от трибуната на Народното събрание. Той подчерта, че е недопустимо тази ситуация да се използва за икономически изгода на гърба на българските граждани. Ченчев допълни, че председателят на парламента е допуснал в парламента да се говори обидно и  неуважително.

Георги МихайловПредложението за въвеждане на лекарства  генерици е абсолютно неаргументирано

„Хора, които не са лекари, предлагат тази мярка. Това предложение не почива на никаква реална основа.” Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Георги Михайлов.  Той подчерта, че зад него има нечисти интереси и никой  не трябва да подкрепи такова предложение. „Отговорни за провеждане на тази лекарствена политика са Българският лекарски съюз и българските лекари. Бъркането на хора, които не са медицински лица, в медицината могат да доведат до много опасни дисбаланси”, завърши Георги Михайлов.

Георги Йорданов С това предложение се нарушават основни принципи в лечението

„Изпаднахме в абсурдната ситуация- икономист да обяснява за приликата между оригиналния медикамент и генерика. Не е вярно, че оригиналният медикамент и генерикът са с еднакво значение за лечението на хората.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Йорданов. Той беше категоричен, че не трябва да се правят никакви компромиси в лечението на пациентите: „Няма да подкрепя това предложение, защото се нарушават основни принципи в лечението. При изписване на терапия тежката дума трябва да бъде на лекаря.” Ченчев обясни, че в страните, където генериците са позволени, това се прави след съгласуване с лекуващия лекар. Той допълни, че в повечето случаи се касае за комплекс от лекарства и  връзката е не винаги еднозначна, като това може да доведе до тежки последици за болните.