Румен Гечев: Една минимална работна заплата и осигуровки за неработещите в извънредното положение

05.04.2020 г.

„Предлагаме субсидии в размер на една  минимална работна заплата, в това число и осигуровки, за всеки месец от извънредното положение за всички, наети на трудов договор в частния сектор към 13 март, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск. Това са всички лица, временно спрени от работа, за които правителствените мерки, в това число „60/40“, не работят. Субсидии в такъв размер да има и за тези самонаети лица, които не могат да работят по време на извънредните мерки“. Това каза проф. Румен Гечев, народен представител от ПГ „БСП за България“, в бюджетната комисия на НС. Той подчерта, че филосифията на предложенията на БСП е помощите да отиват директно при заетите и самозаетите, каквато е политиката на огромното мнозинство от европейските държави.

„Тези две мерки засягат 420 хил. наети и самонаети граждани, като размерът  на компенсацията е 914 млн. лв. за сметка на парите за модернизация на армията – вместо да купуваме оръжия в тази кризисна година, да следваме европейската практика. По този начин предложените от нас мерки няма да увеличат бюджетния дефицит“, каза още проф. Гечев.

Предложените от БСП мерки предвиждат още допълнителен трансфер от държавния бюджет към бюджетите на общините в размер 10% от заложените досега като компенсация за изгубени собствени приходи. „Ударът върху икономиката ще бъде не само върху частния сектор и държавните приходи, но и върху приходите на общините“, обясни социалистът.

По думите на Гечев левицата предлага още освобождаване от такса смет и тротоарно право за месеците, в които няма дейност на затворените фирми, вследствие на заповедите на правителството. Освобождаване от връщане на ДДС за срока на извънредното положение на бракуваните храни – до 2000 лв. на търговски обект. „Вследствие на нареждането за затваряне на ресторанти и хотели, хората са загубили продукти. Не е редно държавата да иска от тях ДДС върху продуктите, които държавата им е наредила да не бъдат използвани“, аргуметира се депутатът на БСП.

Друга от мерките на социалистите е увеличаване със 100 млн. лв. средствата по Националния план за действия по заетостта за 2020 г. заради очакваното драстично увеличение на безработицата, съобщи на членовете на бюджетна комисия Гечев.

„За земеделието предлагаме нещо, което не е проблем за финансите на българската държава – 30 млн. лв. за зеленчукопроизводството, овощарство и животновъдство, не за едрите зърнопроизводители. Допълнително субсидиране през ДФ Земеделие – 30 млн. лв., отново за сметка на парите за модернизация на армията“, продължи той.

„Това са бюджетните ни предложения. Те са свързани с налични средства и съответстват на широкоприлаганата европейска практика – доказано е, че тези мерки ще сработят“, каза в заключение Румен Гечев.