Таско Ерменков: Енергетиката няма цвят, а има потребители – трябва да вършим всичко в тяхно име

03.04.2020

„Никога не сме се опитвали да печелим политически дивидент от затруднения на правителството в областта на енергетиката, защото сме се водили от правилото, че енергетиката няма цвят, а има потребители. Всичко, което трябва да вършим, е в името на потребителя – на онзи обикновен човек, който плаща данъци, плаща ток“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от трибуната на НС.

Той подчерта, че позицията на парламентарната група на левицата е, че парите, които са надвзети на потребителите, трябва да бъдат върнати. „Ние сме за това тези пари да стигнат до онзи първонален източник – до джоба на всеки един българин, който е плащал ток, който е плащал парно“, заяви още Ерменков. Депутатът смята обаче, че предложенията за измененията в Закона за енергетиката не решават проблема за връщането на парите на гражданите. Този законопроект, по думите му, е трябвало да бъде подпложен на обществено обсъждане, а вместо това е минал по бързата процедура и не е придружен от оценка на въздействието.

„Обсъждаме връщане на пари на хора, но в законопроекта и мотивите не е записано колко пари ще бъдат върнати“, обясни Ерменков и подчерта още, че посочените в закона срокове са разтегливи.