Корнелия Нинова: Няма да позволим някой да трупа пари от спекула на гърба на нещастието на народа

ГЕРБ управляват, ГЕРБ носи отговорност

Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие. Да, трябва единни, като народ, да се изправим пред  това предизвикателство и да го преодолеем. Ние, като политическа сила, дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Точно обратното. И днес обсъждаме Закона за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният – чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта. Постигнахте го чудесно – наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект. Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди населението, медицинският персонал с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон. Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази Държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Защо стои въпросът и той ще стои дълго? Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ. Ще се разбере с времето.

На следващо място трябваше да  се помогне на здравната система и да се поемат застрашените от вируса с лечение. И това не направихте със закона. Отхвърлихте предложението на БСП да се уреди статутът на частните болници, да се изпълни конституционният ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. Помогнахте ли на лекарите? В закона липсва вашият ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. И до ден днешен не е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера. По този най-важен първи въпрос, да го наречем здраве - какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права, без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули. Стигнахте дотам  министърът на правосъдието, не Министерският съвет, да поиска дерогация на Конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани от правото на жалба и защита, която им е гарантирана по българската Конституция? Ето това направихте ограничения, рестрикции, без стимули и засягане на права.

Вторият най-важен въпрос, който трябваше да решим със закона – социално-икономически мерки за преодоляване на последиците от кризата. В цял свят изолацията и ограниченията вървят със стимули за икономиката и домакинствата  намаляване на лихви, увеличаване обезщетенията за безработица, ваучери в помощ на семействата, държавни гаранции за кредити на фирми и можем да изреждаме още от разумните и отговорните мерки, предприети в цял свят от други правителства. Само тук няма нищо подобно.

Отхвърлихте предложението на БСП, внесено в закона, за актуализация на бюджета. Нещо повече, разбрахме, че от 1,5 млрд. излишък отпреди 20 дни, държавата вече е на 3,5 млрд. дефицит – без никакъв отговор. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 млрд.? Къде са буферите, заложени в бюджета и колко са? Никакви отговори.

Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите. Дори и в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ едни срещу други – работещи срещу пенсионери, без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите, са именно работещите днес. Грижейки се за тях, ще гарантираме парите на пенсионерите в бъдеще.

От днес научаваме тревожната новина, че има 1300 регистрирани безработни за един ден на борсата. Какво правите за тези хора? Какво направихте с този закон – отхвърлихте предложенията на БСП за помощ от страна на държавата към фирми – за замразяване сметките за ток, парно и вода. Приехте, че държавата ще помогне с 60% от заплатите на работещите, но ако фирмите имат 40%, за да поемат остатъка до 100%. Нека минем на едно по-житейско равнище, представете си един малък семеен хотел, затворен, не може да поеме 40% от заплатите на своите служители. Какво ще се случи с тях? Той няма да получи онези 60%, които държавата му обещава, защото сам не може да поеме другите 40%. Какво следва – фалит и увеличаване на безработицата.

Тук стои и въпросът за спекулата, който угодно раздухахте в последните 24 часа с всякакви спекулации. Вкупом говорите срещу БСП за предложението ни против спекулата, но нито едно по-добро не предложихте. Десет дни поставяме въпроса да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. Фактите – за тези 10 дни от 10 ст.  маските стигнаха десетки левове. Днес чухме, че един килограм дезинфектант е предлаган за 900 лв. На едро, на стокови борси и тържища, за една седмица, цените се повишиха с 3,25%, а на дребно – между 15% и 20%. Добре, не приемате нашето предложение, сигурно не е съвършено, но питаме – отговорете на едно българско семейство, двама работещи излизат в неплатен отпуск – с кредит, със сметки, които дължат, без заплати и при растящи цени. Добре, дайте формулата. Нашата не Ви харесва, дайте вашата. Как да се справи това семейство? Не му замразявате ипотеката, не му замразявате сметките, не му помагате с обезщетения за безработица и цените се качват. А един пенсионер с 300 лв. пенсия? Как да отговори на всички тези въпроси през следващите седмици?

Очакваме след като не приемате нашите предложения, да дадете ваши. Защото трябва да е ясно, дори и в извънредно положение, че вие управлявате държавата. Вие носите отговорността за днешния ден и за последствията от кризата. Предложете план за действие – нямате такъв.

Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Но искаме да е ясно – няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план за последиците от кризата, за помощ на българската икономика и на пострадалите български граждани.