Надя Клисурска: Управляващите дават възможност работодателите да наложат ползването на неплатен отпуск по време на извънредното положение

Мар 18, 2020 Новини БСП в медиите 0 660

18.03.2020 г.

„Законът за мерките по време на извънредно положение е наложителен, но по начина, по който той е конструиран не отговаря на всички онези потребности на хората в тази ситуация. В този законопроект не виждаме онези мерки, които са свързани с това, че голяма част от българските работещи в момента са поставени в ситуация да не получават никакви доходи. В така направените предложения в момента се налагат изменения в трудовите и осигурителните права на хората и текстовете, които ние четем за изменение в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, изключително ни безпокоят“. Това каза Надя Клисурска, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред БТВ.

По нейните думи с тези текстове се въвежда възможност на работодателя да наложи на работника да излезе в неплатен отпуск, въпреки че досега неплатеният отпуск винаги е бил по съгласие на работника.

„Държавата в момента действително трябва да осигури някакъв доход на хората, които са изпаднали в невъзможност да работят в това извънредно положение. За съжаление, 60% от заплатата, с които държавата щеше да стимулира работодателите, ги няма в тези текстове. Ние ще ги предложим“, каза още Надя Клисурска.