Младежите в БСП редят приоритетите на България

Фев 03, 2009 Новини БСП 0 2020

 Важният въпрос е дали партиите искат мажоритарност в изборите Младите в БСП ще се събират на национална среща, за да редят приоритетите на България

 Важният въпрос е дали партиите искат мажоритарност в изборите

Младите в БСП ще се събират на национална среща, за да редят приоритетите на България. Срещата ще се проведе на 14-ти февруари в София, зала 3 на НДК. „Това ще е Епизод 2 – онзи филм, който режисирахме и правихме в Пловдив на 10-ти ноември, заяви Кирил Добрев на пресконференция след днешното заседание на ИБ на ВС на БСП. Тогава имахме идеи, които влязоха в бюджета за 2009 г.”, изтъкна секретарят на ИБ по младежката политика. Срещата ще се казва „Запознай ме с вашите”, втора серия – „Приоритети”. Тя ще протече в две части, в първа част ще се представи планът за икономическа стабилност, а във втората част младите хора, ще се опитат да запълнят плана с политики, валидни за следващите 20 години. По думите на Добрев днес приоритетите трябва да са много по-близки до хората. Той има амбицията всеки един от участниците в тази среща да бъде анкетьор, за да се направи най-големият референдум за приоритетите на България. Намерението на социалистите е голяма част от тези теми да влязат в предизборната програма на БСП. Кампанията ще бъде подпомагана от сайт – planbg09.com, където освен Планът за стабилност ще бъдат представени политиките, които могат да се включат в тази кампания. Очаква се кампанията да приключи в първия ден на пролетта – 22 март, когато 28-те отговорници по младежката политика ще представят приоритетите – всеки в своя район.

По  другата актуална тема- кога да се проведат изборите- говорителят на БСП Корнелия Нинова каза, че социалистическата партия е против решаването на въпроса  на конюнктурна основа. Според нея е важно Конституционният съд да даде едно принципно тълкувание по казуса избори 2 в 1.

Според Корнелия Нинова  има един период, в който може да се изпадне в казус, старият парламент да е легитимен и да имаме новоизбран, който не влиза във функциите си. Това за БСП създава нестабилност на институциите. Корнелия Нинова изрази притеснение, че предложението за промяна в Конституцията въвежда въпросът откога ще действа новоизбраното Народно събрание. Казусът е, че на старото Народно събрание мандатът изтича в края на юни, а ако изборите са в началото - на седми юни, и то бъде избрано, според тълкувателно решение на Конституционния съд от 2001 година, се казва, че новоизбраното Народно събрание действа от датата на избора. И това би било седми юни, ако изборите са 2 в 1. Колегите от НДСВ предлагат в този случай да се направи изключение и да се вкара текст в Конституцията, в който пише, че новото НС ще действа от датата на първото си заседание, а не от датата на избора. Ако датата на избора е седми юни, президентът трябва в едномесечен срок да свика новия парламент, обясни Нинова.

Тезите на Корнелия Нинова бяха допълнени от колегата й Кирил Добрев, който заяви, че  БСП е против евтините ПР-акции с подписки. Според Добрев основното желание на БСП е да промени политическия модел и въвеждането на мажоритарност в изборите. По негови думи с темата за изборите в един ден не трябва да се спекулира. Обществото се интересува повече от темата за мажоритарността, а не за това дали ще бъдат изборите в един или два дена.

По темата за затворената българо-гръцка граница, Корнелия Нинова каза, че правителството ще съдейства на превозвачите за компенсации от гръцка страна заради затворените гранични пунктове. По думите на Нинова има информация за предстоящи протести на наши земеделци по същия модел на ферибота Оряхово. Според Нинова позицията на БСП е, че протестите не би трябвало да пречат на работата на останалите и да затрудняват икономиката на страната.

На днешното заседание на ИБ на БСП са обсъдени също и проектите в областта на енергетиката. Поради тази причина на едно от следващите заседания ще бъде поканен министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да докладва докъде са стигнали преговорите за изграждане на между системните връзки с Румъния и Гърция.