Георги Свиленски: Импийчмънтът на президента не е изход от парламентарната криза

Фев 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 668

06.02.2020 г.

"Импийчмънтът на президента не е изход от парламентарната криза. Нека не бъркаме двата вида избори и двете институции. Едното няма нищо общо с другото", заяви Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", пред БТВ. Той дори не разбира защо се повдига и дискутира тази тема. По негово мнение тя въобще не е съществена и така управляващите хвърлят прах в очите на хората и симулират политическа дейност. Попита риторично дали импийджмънтът на президента ще подобри живота на българите, качеството на въздуха, трудовите възнаграждения, здравните проблеми, проблемите с водата и боклуците.
 
"Това, което каза президентът в рамките на няколко минути, ние го констатираме в рамките на цялото управление на Бойко Борисов, както и на предишното. Кое от казаното от президента не беше вярно? Казаното за мръсния въздух, за боклуците, за водата, за кризата и за това, че държавата влиза от криза в криза. Дори и днес държавата е парализирана от снеговалеж в началото на февруари. Железниците са със закъснения от над 350 минути, блокирани проходи. Защо? Защото правителството, което сега трябва да си върши работата, го няма. Обяснението от министър Аврамова - липса на цялостна координация. Кой в държавата отговаря за цялостната координация? Министър-председателят. Е какво да правят българите, когато са възложили властта на този човек да ги координира, управлява, контролира? Него го няма, държавата му е затрупана в сняг, а той от Брюксел се радва, че вали сняг и че така ще има вода за Перник. Хубаво е, че ще има вода за перничани, но по-важното е държавата да си бъде на място. Държавата няма стопанин. И именно това каза президентът. На това трябва да се сложи край и го подкрепяме, защото това смятаме и ние", каза още Свиленски по темата с президента.
 
Депутатът на левицата каза, че действително българското общество е очаквало по-влиятелна фигура да бъде посочена за корупция.
"Приемаме го като унижение за държавата, приемаме го като оценка на работата на нашите правоохранителни органи, съдебна система, служби за сигурност, прокуратура. Къде са били всичките тези служби, които трябва да се занимават с корупцията, така че да не се налага друга държава да ни посочва кои са корумпираните в България. А че в България има високи нива на корупция, БСП го говори от много години. Преди две години внесохме и такъв вот на недоверие", изрази мнение Георги Свиленски.