Георги Михайлов: Здравната система е крайно неефективна, правителството отново отлага нейната промяна

16.01.2020

"Здравната система е крайно неефективна, правителството за пореден път отлага нейната промяна. Липсва информационна система, създаването ѝ се отлага от няколко години. За сетен път не е налице увеличение на заплатите на медицинските лица, а резултатът от управлението на НЗОК е повече от плачевен." - заяви депутатът на ПГ на "БСП за България" Георги Михайлов на заседание на Комисията по здравеопазването.
Той допълни, че БСП, заедно с подкрепата за вота на недоверие от ДПС, желае да бъде стартиран нов, по-задълбочен и градивен разговор за сериозни промени в Министерство на здравеопазването и в модела на управление на НЗОК. Михайлов с възмущение напомни, че управляващите за пореден път умишлено отлагат извършването на крайно необходими реформи в сферата на здравеопазването, с което проблемите се задълбочават. 
"Без променена, ефективна и прозрачна система, колкото и повече пари да наливат управляващите, не правим нищо, а напротив - позволяваме неусвояването на средствата и подкрепяме бързо растящата неравнопоставеност между държавните и частни лечебни заведения" - каза още той по темата.
Според него даването на държавни пари за частни болници не само не е правилно, но те взимат много повече държавни средства, отколкото много по-нуждаещите се държавни болници.