Крум Зарков: Трябва да защитаваме интереса на мнозинството, а не интереса на хора, които печелят, нарушавайки изконни ценности

15.01.2020 г.

Има няколко проблема, които се поставят при избора на нов министър. "Първият- причината да се стигне дотук. Очевидно г-н Нено Димов подаде оставка, защото беше арестуван, а не защото претърпя провал в политиката. Нещо повече, в дните преди да бъде отведен, вие от мнозинството и негови колеги министри защитаваха всяко негово решение“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната на Народното събрание.

„Арестът си е арест, наказателната отговорност - наказателна отговорност. Грешките са видни, дори да са предизвикани не от виновното поведение на министъра, а от липсата на експертиза или от подценяването на случая. И това струва липсата на вода та 100-хилядния град Перник. Защото е повече от очевидно, че съответните позволения са разписани- без да бъде преценено какво може да последва от това. Днес ние обсъждаме провала на една политика и тази оставка трябваше да бъде факт без другите неща, които се случиха и ареста на г-н Нено Димов“, подчерта още социалистът.

 По думите му в България няма вода, а се наводняваме, когато има дъжд, защото деретата не са почистени и водните ресурси не са управлявани добре. „Това няма нищо общо с иначе важния проблем за климатичните промени“, категоричен е Зарков. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ подчерта, че вместо да се търси решение на проблема, управляващите предлагат кандидатура, която не е позната с взимане на отношение по въпросите, които се дискутират. „Той няма такава експертиза, не претендира, че я има и вие между другото не я защитавате“, каза още Зарков.

„Един път завинаги трябва да стане ясно – че ние сме тук, за да защитаваме интереса на мнозинството, а не интереса на хора, които печелят, често нарушавайки изконните ценности, които трябва да ни карат да живеем заедно“, подчерта Зарков.

„Политиката, която водите, ни вкара в 19-ти век, защото когато другите народи се развиват и гледат към следващите десетилетия, ние се върнахме дотам- да търсим вода и храна в България, която е благословена с природа“, заключи народният представител от левицата.

 

 Манол Генов: Изказвам съчувствие на Емил Димитров за новия му пост

 „Мога да изкажа на г-н Димитров искрено съчувствие за новия му пост“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов от трибуната на НС. Той поясни, че е предупреждавал Нено Димов да си повиши контрола по отношение на регионалните инспекции по околна среда и всички други контролни органи, които осъществяват контрол върху водата, въздуха и други екологични дейности.

 

Явор Божанков: Провалите на правителството се умножават и така държава не може да се управлява

„Няма как от ПГ на БСП за България“ да подкрепим оставката на един министър, тъй като това е моделът на управление. Модел на управление, в който един човек решава еднолично проблемите на всяка гилдия в продължение на повече от десетилетие“. Това заяви народният представител от левицата Явор Божанков.

 „Провалите на правителството се умножават и така държава не може да се управлява. Не могат всеки ден да се запушват дупките, те стават все повече“, категоричен бе социалистът. По думите му със стоварването на вината върху един министър не се решават проблеми.