Това е първото правителство, което за една година работа по същество е заработило вот на недоверие за цялостна политика

Сеп 11, 2010 Новини БСП в медиите 0 1160

Интервю на председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Седмицата" на Дарик радио: Водещ: Лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев, здравейте, г-н Станишев

Интервю на председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев за „Седмицата" на Дарик радио:

Водещ: Лидерът на Българската социалистическа партия Сергей Станишев, здравейте, г-н Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Как гледате на връзката, която направи г-н Сидеров, преди малко беше тука, между земетресенията и вас? Да не ни разтърси сега?
Сергей Станишев: Освен ако мине някой самолет и направи по-голяма вибрация, не виждам друга връзка, честно казано.
Водещ: Чухте ли офертата на ДПС? Лютви Местан, зам.-председателят на движението каза, че вижда един вот по две теми. ДПС държат на това той да бъде за провал в духовната сфера, както те се изразяват, образование, наука, култура, и вие от БСП да прибавите една например от трите теми, които предложихте през седмицата.
Сергей Станишев: Ние ще продължим разговорите с ДПС другата седмица. Така се уточнихме след първата консултация. За да анализираме кои теми са най-удачни. И проблемът, с който се сблъсква опозицията, не е, че няма теми за вот, проблемът е, че те са много, твърде много. Защото всъщност това е първото правителство, което за една година работа по същество е заработило вот за цялостна политика. Защото, където и да погледнете, практически във всички сфери, особено в икономиката, социалната сфера, здравеопазването, духовността, има гигантски проблеми вече, някои системи са направо в колапс, те са сринати. И това е затруднението да се улучи не тема, за която има достатъчно основния. Може да се започне от провала на антикризината политика, защото България е на дъното на ЕС по излизане от кризата. В Германия се прогнозира 3 % ръст, в България се прогнозира все още спад от икономистите. Минавайки през здравеопазването, което действително е просто разрушено. Защото покрай приказките за реформа се прави ликвидация на здравеопазването. Всичко вече опира до това, че хората за всичко вече трябва да плащат, при условие, че в касата има резерв.
Водещ: Като отворихте темата за здравеопазването, дайте да я разчепкаме.
Сергей Станишев: Да, ще я разчепкаме. Затова ви казвам, че има много сериозни, реални теми...
Водещ: Вие за коя сте най-много, лично?
Сергей Станишев: Най-кризисна е ситуацията, която става неудържима, е в здравеопазването.
Водещ: Т.е. един вот за провала в здравеопазването и духовната сфера или образованието е възможен според вас?
Сергей Станишев: Би могло да бъде при условие, че добре се аргументира и формулира. Защото е важно да бъдат съвместими и разбираеми за гражданите.
Водещ: А за съчетаване, виждате ли да става съчетаването, идеята да се съчетае?
Сергей Станишев: Възможно е да се съчетават, защото това може да се погледне и по-широко в социалната сфера, защото и здравеопазването, и образованието са част от социалната сфера. Затова ни трябва още разсъждение, анализ на това към кое в обществото има най-голяма чуваемост. Защото вижте, в образованието, в духовната сфера това, което се прави, е много вредно стратегически. Унищожава се българската наука. Тази година финансирането за научни изследвания е намалено три пъти в сравнение с миналата година. И говорим за това как ще станем конкурентноспособна икономика, базирана на знанието, и прочее. Но това все още няма тази обществена чуваемост, чувствителност. Защото опозицията трябва да се съобрази и да изрази не себе си, а обществените мнения. И това, което виждам, аз говорих с много лекари, дори ми се наложи тези дни да бъде в една болница с майка ми, ситуацията е трагична. Трагична е.
Водещ: Добре, но управляващите казват, че тези проблеми в здравеопазването сега са заради неправенето на реформи по време на вашето управление.
Сергей Станишев: Вижте, има разлика между неправене на реформи, ако приемем тази теза, и сриването на една система. Защото, когато по време на нашия мандат подготвихме здравната карта, основана на демографски анализ, териториална структура на страната и стана ясно, че за да се приложи тя, това ще означава много тежки рискове за хората, аз казах ние не можем да правим експерименти. Ако се наложи в една малка община да се закрие болница, която е единственото медицинско заведение там, трябва да бъде организирано и финансирано лечението, така че хората да могат да получават първа помощ, да могат да получат здравната услуга достъпно. Затова започнахме да готвим реформа, първо като 450 линейки, за да има мобилност. Там, където ще се наложи, където няма специалисти, където ще се наложи да се преструктурират лечебните заведения, да има кой да окаже първа помощ при случай, тежък, и да бъдат спасени. Второ, инвестираше се, особено последните две години масирано в по-големите болници, за да се даде там качество на услугата и да могат да приемат по-голям капацитет.
Водещ: Т.е. вие казвате нарочно не закрих болници, нарочно не преструктурирах. Това не беше нежелание за реформи.
Сергей Станишев: Здравеопазването не е просто услуга. Това не е просто да отидеш да си купиш нещо, това е право по Конституция. И всяко правителство, предишното, сегашното, следващото е длъжно да осигурява на хората достъп. А сега с това, което правят, съзнателно водят болниците, лечебните заведения към фалит. Знаете ли какво ще кажа аз? Реформи срещу пари. Без пари, никакви реформи. Така направихме в здравеопазването, осигурихме средства за по-качествено средно образование, в това число и закриване на училища, но достъп на децата до учебния процес на по-високо качество.
Водещ: Да, обаче ...
Сергей Станишев: Това, което правят, режейки пари в здравеопазването, не плащайки с месеци за извършени услуги, това е абсурд.
Водещ: Да, но вие не подредихте, г-н Станишев, здравеопазването заради големите противоречия, които имахте в коалицията колко да са касите, дали да бъдат допълващи държавната каса...
Сергей Станишев: Да, противоречия имаше, това е особеността на една коалиция, БСП винаги е отстоявало...
Водещ: ... и в това каране минаха четири години. Даже сменяхте министър на здравеопазването.
Сергей Станишев: БСП винаги е отстоявало, че здравеопазването трябва да се основава на принципа на социалната достъпност, това не е просто услуга, и с нашите партньори имахме разминавания, в това число, за мен беше важно да има гаранции, такива не получих достатъчно убедителни, че няма да има една здравна каса за бедните, която до осигурява малък пакет услуги и недостатъчно качествени, и здравни каси за хората, които могат да си го позволят. Защото в цяла Европа и това е европейският модел, здравеопазването е солидарно. То се основава на солидарността между всички граждани. Всеки, независимо дали е беден или е богат, да може да получи една и съща услуга...
Водещ: Т.е. вие как ги подреждате касите, не разбрах. Защото наистина това е първият момент, в който разбираме. Вие като министър-председател може би не искахте умишлено да говорите за модела, който вие виждате, за да не дразните коалиционните си партньори, но кажете вие как си представяте да подредите касите на България.
Сергей Станишев: Първо, сега нещата са докарани до такова състояние за една година, че възстановяването ще бъде много тежко. Защото една система изключително лесно се разбутва. Вижте, хората бягат, лекарите, медицинските сестри, седят си на куфарите или вече заминават. Ако така продължи, няма да има кой да извърши здравна услуга в огромна част от лечебните заведения. Освен това сега тези 60 милиона, които се дават, са смешка. В сравнение със задълженията на болниците, а те са над 350 милиона. НЗОК не разплаща за свършена дейност. Разбирате ли, че в една гинекология...
Водещ: Добре, какво е вашето обяснение, че в България за десет години два пъти са нараснали болните в болниците? Как става така, че два пъти нарастват? То половината от тези 10 години е вашето управление. Толкова ли се разболяха хората по време на мандата ви?
Сергей Станишев: Чакайте. Ние сме застаряваща нация. Имаме 2,3 милиона пенсионери.
Водещ: Чак пък два пъти, г-н Станишев, явно лъжат. И по ваше време председателят, управляващите Здравната каса се бореха срещу мафията вътре...
Сергей Станишев: Първите мерки още на проф. Гайдарски бяха за затягане на контрола. Това се въведе и контролът е много по-ефективен. В това число се направиха и сериозни реформи във финансирането в здравеопазването. Например това, че всичко по здравните пътеки на лечебните заведения отива през НЗОК. Преди това имаше два източника, по трудно се осъществяваше контролът. Нещата се правят стъпка по стъпка, когато са подготвени, а не така урболешката, с огромни последствия.
Водещ: Е нали казвате, че сте подготвили вие например прилагане на нова болнична карта, съобразена с европейските статистики...
Сергей Станишев: Не се европейските, с българските...
Водещ: Като има 450 линейки, значи вече могат да се затварят болници, защото линейките, купени от вас, за които вие говорите, ще могат да пътуват.
Сергей Станишев: Това беше само един от елементите, само един от елементите. Дадох ви този пример. Но сега ситуацията просто отива извън контрол, отлагат се планирани операции. Вие знаете ли какво означава за един пациент с онкологично заболяване, който има планирана операция, да се отложат с два-три месеца нужните действия,операция. Това означава смърт, смърт. Това не са шеги. И затова не мога да разбера, след като оставихме резерв на Здравната каса, който е събран от вноските на българските граждани, в края на миналата година каза Божидар Нанев, тогавашният здравен министър, че има 860 милиона в резерва, после станаха 800 милиона, не е ясно защо станаха 800. Сега казват, че 1,2 млрд. Като ги деблокират...
Водещ: Т.е. в краткосрочен план БСП предлагат да се покрият тия 350 милиона дългове на болниците с резерва, защото има такъв, това е едното предложение. В по-дългосрочен план все пак аз не разбрах вие не искате да има каса за бедни и каса за богати. Ама как си представяте да бъде?
Сергей Станишев: Основният инструмент е сегашната каса, сегашната каса към този момент.
Водещ: И който иска, да има по собствено усмотрение допълнително осигуряване.
Сергей Станишев: Това е вече допълнително.
Водещ: Това е вашият модел, моделът, който предлагате. Или да има доброволно допълнително...
Сергей Станишев: Може да има доброволно допълнително, но...
Водещ: Но това никой не говори по време на вашето управление. Всеки викаше може и така, може и инак. Каква е позицията на БСП?
Сергей Станишев: Няма перфектен модел на здравеопазване. Започвайки от Англия, минавайки през Франция, може би единствената страна е Куба.
Водещ: Но вие какъв модел искате вие? А в Куба е хубаво здравеопазването?
Сергей Станишев: Да, в Куба е хубаво здравеопазването.
Водещ: Не знам, аз не го познавам кубинското здравеопазване.
Сергей Станишев: Защото това е приоритети на държавата и в Куба е прекрасно здравеопазването. Но там се харчат изключително много средства от БВП. Този модел в България не приложим в момента.
Водещ: А вие все пак кой от многото модели бихте направили все пак?
Сергей Станишев: Модел, основан на солидарност, на плащане на здравни вноски, разпределяне на тези вноски...
Водещ: Да има една голяма държавна здравна каса, задължителни допълнителни да има ли?
Сергей Станишев: Това е експертна дискусия, в която аз сега не бих искал да влизам, защото вие говорите с мен като с министър на здравеопазването. Извинявайте, не съм такъв, не съм и бил. Но това, което ...
Водещ: Лошото е, че май не си намерихте и министри. Колкото и симпатични да бяха двамата, които да ви отговорят на тоя въпрос така, че ...
Сергей Станишев: Вижте, във всички случаи...
Водещ: ... и вие да го знаете отговора.
Сергей Станишев: Не, това не е така. Има стратегия на развитието на здравеопазването, приета през 2009 г., която е средносрочна и в нея са заложени основните параметри. Тя не е отменяна а пропо от новото правителство. Само че не се изпълнява. Защото в нея беше залегнало много по-голямо внимание към профилактиката, а не само към болничното лечение, защото това е финалната фаза, и към други изключително важни теми.
Водещ: Друга голяма социална тема. Вие ли купихте палатките на КНСБ, които ще разполагат следващата седмица пред Народното събрание, какъвто намек направи министърът на труда в началото на предаването. Казвайки, БСП миналата седмица казаха дайте на протести и тая седмица КНСБ, които пък каза Волен Сидеров са кръвно свързани с БСП, ще реализират следващите.
Сергей Станишев: Естествено е трудът да бъде кръвно свързан със социалистическата партия, но нямаме никаква координация по отношение на действията на КНСБ и позициите на БСП във връзка с намеренията за пенсионна реформа. Вижте, това е поредно безумие. Да, България е застаряваща нация, да, пенсионната система изпитва средносрочно затруднение. Въпреки че ще ви обърна внимание, тук г-н Сидеров говореше за държавата, как трябва от нея да се финансира здравеопазване и прочее. Ние направихме, предишното правителство, Сребърния фонд, в който средства от приватизация и други източници се събираха за стабилността именно на пенсионната система. Знаете ли колко има в него? 1,6 млрд. оставихме. Точно за стабилността на пенсионната система. Ако беше направено по времето на г-н Костов, когато се правеше голямата приватизация, щеше да има много повече пари и много по-високи пенсии. Само че тези пари не отидоха тогава...
Водещ: Тука сходна теза с Волен Сидеров.
Сергей Станишев: Да, тази теза я споделям.
Водещ: А ще отидете ли по-далеч, да споделите национализиране на определени сектори? На електроразпределение, телекомуникации, химичска индустрия.
Сергей Станишев: Тази теза няма да сработи, няма да сработи просто. Защото държавата ще трябва да купува на пазарни цени.
Водещ: Но ви харесва.
Сергей Станишев: Вижте, приватизацията е инструмент. Тя се превърна в България в мантра и не доведе до резултата, който се очакваше. Че ще се направи много по-силна икономика. Но аз например смятам, че има основние, надявам се "Атака" да ни подкрепи, спомняте ли си този парламент прие едно решение, което задължава министъра на финансите да провери сделките на Милен Велчев по времето на министерстването му с външния дълг на България? Дали не е ощетен бюджетът, какви са последиците. Ние казахме, ще го предложим. Дайте да проверим тогава Министерството на финансите да види какви са били параметрите тогава на приватизацията в България, на какви цени, ощетен ли бюджетът.
Водещ: Той и Волен Сидеров говори за такава комисия. Значи постигате съгласие за такава комисия.
Сергей Станишев: Тука ще постигнем надявам се съгласие, ако те са принципни. Надявам се и ГЕРБ да го подкрепи.
Водещ: Вие ще организирате ли протести срещу пенсионната реформа, различни от тези, които синдикатите готвят? Социалистически шествия, митинги.
Сергей Станишев: Ние ще подкрепим всякакви видове протести срещу тази реформа, защото тя означава едно, тя означава отнемане на права от гражданите, означава, че много българи ще трябва да работят, докато умрат, при нашата продължителност на живот.
Водещ: Добре, вие какво бихте направили, г-н Станишев? При положение, че в цяла Европа се пенсионират на 65 години и в Дания на 67.
Сергей Станишев: Изобщо не е така. Във Франция сега планират..
Водещ:Ние сме с най-ниска, 62 планират Франция.
Сергей Станишев: Франция планират 62. Точно така.
Водещ: Да, става дума, че България със сигурност заедно с Румъния е на най-ниска възраст.
Сергей Станишев: Първо, как се прави реформа? Не се прави пак урбулешката, без план.
Водещ: Вие защо не направихте плана, който Бойко Борисов да приложи сега?
Сергей Станишев: Ние успяхме да гарантираме стабилността на пенсионната система, успяхме да натрупа 1,6 млрд. в Сребърния фонд...
Водещ: Ако вие в 2006-2007 г. бяхте казали пенсионирането от 2012 ще става еди-как си, това щеше да бъде наистина един план.
Сергей Станишев: Абсурд, толкова бързо колкото планират сегашните. Това би трябвало пенсионната реформа да засяга тези, които сега стъпват на пазара на труда, а не които излизат, първо, и засяга всички хора в България практически. Ами вижте хората от МВР, Министерството на отбраната, за които уж толкова се грижат новите управляващи, ще трябва да работят с две години повече. Един човек ми каза, млад човек, на 35 години, преди няколко седмици, г-н Станишев, аз съм на 35 години, работя от 20-годишен, погледнете, от 20-годишен, колко години трудов стаж е това, 15, нали, обаче официално имам само 8 години трудов стаж. Защото една реформа се прави в реални условия. Вие спомняте ли си 90-те години, когато нито бизнесът плащаше осигуровките на хората, а и самите хора при онази безработица по времето на Костов, не ги беше толкова грижа, те не мислеха за бъдещето, те мислеха всеки ден как да оцелеят.
Водещ:Т.е. аз не разбирам вие все пак какво предлагате? От коя година да се вдигне възрастта, колко?
Сергей Станишев: Първото нещо, което трябва да се направи, е да се увеличат стимулите за оставане на пазара на труда. Второ, реформата трябва да бъде насочена по-средносрочно.
Водещ: В какъв смисъл средносрочно.
Сергей Станишев: След 2015-а, по отношение на тези, които сега влизат на пазара на труда, а хората, които са на финала на своя трудов стаж, не може в последния момент...
Водещ: Ама то сега, които влизат, те ще се пенсионират не 2015-а, г-н Станишев, те ще се пенсионират 2055.
Сергей Станишев: Говоря за тези, които, за тези, които са в по-начална фаза. Не може да се правят такива експерименти. Първо ви казвам трябва да се увеличат стимулите за тези, които работят, които са в предпенсионна и пенсионна възраст, за да остават по-дълго. Втората стъпка вече са други преструктурирания. И те трябва да се приемат с много сериозно обществен обсъждане и консенсус, с откровена дискусия и експертна дискусия. И аз ще ви кажа: ако управляващите продължат с тази реформа, БСП ще използват всички политически средства, в това число защо да не обсъдим една идея за референдум, нещо, което засяга всеки българин. Референдум за това, за онова, всеки говори, ами това засяга всеки.
Водещ: Това ще бъде малко като референдум за данъците. Искаш ли да се пенсионираш на 30 или искаш на 70.
Сергей Станишев: Ами това е сериозна тема, която засяга всеки.
Водещ: А смятате ли, че е адекватен българският отговор на ...
Сергей Станишев: Защото вижте, управляващите излъгаха и по този въпрос. Спомняте си в началото на годината Тотю Младенов, министърът на труда и социалната политика, обяви основни параметри на тази реформа, която ще правят. После казаха, не, не, отлагаме я, след 2012 ще я дискутираме и правим, после започнаха разговори със синдикати и работодатели как да я правят. Това, което е дискутирано там, не е това, което е приел Министерски съвет и естествено, че ще протестират. И ние ще протестираме.
Водещ: Адекватен ли е българският отговор на експулсирането от Франция? Какъв глагол ще използвате?
Сергей Станишев: А какъв отговор има, има ли отговор правителството?
Водещ: Вие, ако бяхте министър-председател, щяхте ли да се изрепчите на Саркози?
Сергей Станишев: Разбира се. Тук опира до основни европейски права, човешки права. Вижте, аз не знам какви са тези хора, които са експулсирани. Но...
Водещ: Но ще се каже пак - те са избягали, защото не са интегрирани по времето на Станишев.
Сергей Станишев: Проблемът на интеграцията на ромите, според мен, не е проблем само на страните със значително ромско население, защото само с нашия ресурс - икономически и социален, трудно можем да реализираме тази задача.
Водещ: Те с техния не можаха. Да видим как ще го интегрира Париж.
Сергей Станишев: Затова ние като партия винаги сме поставяли, в това число и в Европейския парламент, въпроса, че това трябва да бъде общоевропейска политика. И ресурсите трябва да бъдат не само на страните, където има по-голямо ромско население, но и на целия ЕС. Но не е допустимо, и аз се чудя защо българското правителство мълчи като риба, хора да бъдат експулсирани ей така, граждани на ЕС.
Водещ: Днес пак пристига една група.
Сергей Станишев: Граждани на ЕС. Ако са престъпници, да ги задържат и да ги съдят. Но просто така да ги експулсират срещу скромно възнаграждение, в това число, това е абсолютна антиевропейска политика на правителството на Франция, популистка, защото е лесно, те в това отношение си приличат двете правителства на България и Франция, е лесно да се обясни проблемът с престъпността, която естествено притеснява гражданите навсякъде с ромите, нали, ето, експулсирахме ги, няма престъпност.
Водещ: Да. Но може би и вие работихте за влизането в Шенген. Французите много мръсно могат да направят на България, ако решат. Затова сигурно сега си траят нашите управляващи. За да не ги раздразнят и онези да вържат двете теми.
Сергей Станишев: Именно, но вижте, Шенген си има критерии, те са съвсем конкретни...
Водещ: Критерии, критерии...
Сергей Станишев: Технически, експертни критерии, които трябва да бъдат изпълнени по отношение сигурността на границите, и това, разбира се, е национална задача, не е работа само на МВР. Трябва да се работи още много, защото има някои проблеми в това. Отговорността, разбира се, е най-вече на изпълнителната власт.
Водещ: Какво трябва точно да реши конгресът ви през октомври? Честно да ви кажа, не мога много да се ориентирам защо ще се събирате. Имате си лидер. Не предвиждате да избирате нов. Имате политика.
Сергей Станишев: Аз да ви припомня, че БСП по устав се събира на заседание своя най-висш форум всяка година, на което обсъжда различни политически теми. И естественото е са обсъждаме две основни теми.
Водещ: Сега какво ще обсъждате?
Сергей Станишев: Чакайте. Нашата стратегия в сегашната политическа ситуация - за президентските и за местните избори и визията на БСП за България през 2020 година с конкретни параметри, концепции и идеи като европейска социална държава. Защото, вижте, това е дискусия, която се води в целия ЕС, навсякъде, само в България не се води. Преди десет дни имаше изслушване на премиера по този въпрос. Вие разбрахте ли нещо изобщо? На един въпрос не се отговори. Всичко беше само смешки и закачи. В това число бих казал - на ръба на приличието. Откъде накъде министър-председателят ще говори на представител от опозицията, визирам Емилия Масларова, на ти, да не би да са били заедно на маса предишната вечер и ще й прави бележки. Това е неуважение. Но същността обаче, е, че покрай тези смешни и закачки, които толкова се харесват на медиите и този стил на премиера, не се отговори на нито един въпрос - как България ще излезе към 2020 година поне до ниво средна европейска държава. При това правителство няма да излезе и ще ви кажа защо. Защото няма стратегия в нищо.
Водещ: Е, то няма да е то 2020 година.
Сергей Станишев: Не, те казват - два мандата ще изкараме и т.н.
Водещ: То и това не може да го докарат до 2020 година.
Сергей Станишев: Точно за това трябва да има стратегия, която да бъде по-средносрочна и БСП ще я представи на своето заседание на конгреса, ще я обсъди, ще я покаже на обществото. Защото това правителство сега действа ден за ден, днес вдигаме ДДС, утре сваляме ДДС, вдругиден го замразяваме, днес вдигаме данъка за туризма...
Водещ: Това е дискусия, обаче, каза съпредседателят на ПГ, така се намират добрите решения. Ето, социалистите, като видите какво предлагат, давате веднага една хубава идея и те я приемат.
Сергей Станишев: Няма никаква стратегия. И това пролича от представянето на министър-председателя в Европейския парламент, защото всичко е само заради медиите, това е виртуално правителство, то управлява чрез присъствие в медиите, чрез приказки, а не дела. И резултатите все повече се усещат от българските граждани, защото в крайна сметка - кой плаща цената за неспособността да се справят с икономическата криза - обикновеният българин, който губи работа или губи заплата. Кой плаща за това, че доведоха здравеопазването до колапс - пациентът, не лекарите и медицинските сестри.
Водещ: Добре.
Сергей Станишев: И това е големият проблем на сегашното управление. Защото ако нямаш идея къде отиваш, винаги ще стигнем не там, където искаш и където искат българските граждани, хората.
Водещ: Добре. Тази седмица беше и 9-и септември. Ваш в душата ви празник ли е на девети?
Сергей Станишев: Девети септември без съмнение, според проучване на БНТ, където беше направена анкета с гражданите, е най-голямото историческо събитие.
Водещ: Не, оставете БНТ. Аз ви питам - на вас празник ли ви е в душата, като се събудите на девети, светло ли ви е като на голям празник, като на Нова година, като на 24 май?
Сергей Станишев: Да. И не само за мен. Аз бях в едно село на девети септември - Бошуля, където от 800 души население, 400 души бяха на площада, имаше и митинг, и веселба, имаше и фойерверки.
Водещ: А какво се празнува на девети от вас, социалистите, какво точно се празнува, че сте дошли на власт?
Сергей Станишев: Няма голяма дата, която да не е спорна и разделителна в историята по принцип. Аз ви го казвам като историк. По която да няма дискусия. Но на девети септември се сложи край на един период от развитието на България, в който България претърпя две национални катастрофи, в който България стана съюзника на Фашистка Германия. И ако не беше девети септември, антифашистката съпротива, ако не беше участието ни в Отечествената война от есента на 44-та до май 45-та година... Вие знаете ли, че на Парижката конференция от 47-ма година нашата южна съседка е искала границата, защото България е била агресор, да минава до Пловдив?
Водещ: За Гърция говорите?
Сергей Станишев: Да, за Гърция говоря. Това щеше да се случи, ако не беше антифашистката съпротива, ако не беше девети септември. И започна един период, така или иначе от 45 години, в който България много се модернизира. Този период не е само в светло, не е само в бяло. Имаше и много грешки, имаше...
Водещ: Имаше и много черно с масовите убийства, точно свързани с тази работа...
Сергей Станишев: Други виждат само черно. Аз ще ви припомня само едно нещо, че Уинстън Чърчил беше характеризирал управниците на България преди девети септември като престъпна клика. Това беше отношението на съюзниците към тогавашните ръководители на България. Дали е било така или не... Но е факт, че имаше и експулсиране на евреи от окупираните територии в концентрационните лагери, имаше и антисемитско законодателство, имаше и хиляди избити без съд и присъда. Аз не оправдавам убийствата и произвола, който е бил и след девети септември. Но нека от големите исторически дати извличаме нашите поуки като народ, като общество, да виждаме и бялото, и черното, да бъдем европейци, да заровим томахавката за миналото, да гледаме към бъдещето. Към това на конгреса ще бъде насочена именно нашата стратегия и визия за България през 2020 година като европейска и като социална държава, а не като държава тип латиноамериканска полудиктатура, с бедно население, авторитарна държава, която изпълнява волята на външни сили, било то Световна банка и нейни експерти, било то някой друг, който трябва да ни потупа по рамото, за да бъдеш на власт.
Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев - специален гост на „Седмицата" на Дарик радио.