Георги Михайлов: Водената политика в областта на здравеопазването не е одобрена генерално от Европейската комисия

03.12.2019 г.

"След като преди две години съвсем откровено заявихте, че системата е болна, защо, г-н министър,  през следващите две години всеки следващ бюджет, който ние приемаме за Закона за НЗОК, няма никаква съществена промяна в своята структура"? Така се обърна Георги Михайлов, народен представител от ПГ "БСП за България", към здравния министър.

"Водената политика от Министерски съвет в областта на здравеопазването не е одобрена генерално от доклада на Европейската комисия, който излезе преди броени дни. В този смисъл, по-скоро заглавието на този закон на практика би могъл да звучи така: Закон за прекопиране на разходите на НЗОК и наливането на нови средства без промяна във философията на управлението на здравеопазването в Република България", каза той.    

Михайлов уточни още, че публичните средства, които се отделят за здравеопазването в България, отстъпват значително на тези, които се отделят в целия Европейски съюз. "Това го каза и вашият управител на НЗОК - че едно е да се казва, че се дават пари, а друго е да се каже, че се дават достатъчно пари", заяви народният представител.