Десислав Тасков към Ананиев: Вие сте некомпетентни да управлявате здравеопазването. Това е не само нашата оценка, но и на европейските институции

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Вчера излезе докладът на ЕК за състоянието на здравеопазването у нас за 2019 г. Изводите от този доклад са стряскащи и смятаме, че е необходимо по него да се вземе отношение още сега, а именно:

България има най-висок дял на директните плащания от пациенти, почти три пъти по-висок от средните за ЕС.

Българите имат най-ниска средна продължителност на живота в ЕС и висок процент на предотвратима смъртност, т. е. живеем нездравословно, имаме неефективно здравеопазване и умираме най-рано в ЕС.

Разходите за здравеопазване растат и натоварват все повече джоба на българите, като правят здравеопазването недостъпно за хората с ниски доходи, освен това те потъват в неефективно структурираната система. Отлагането на реформата в сектора не позволява балансирането на тези диспропорции. На фона на всичко това- броят на хоспитализациите в България е значително по-голям от този в ЕС. Частните болници са се увеличили 6 пъти, а хоспитализациите в тях 78 пъти. Същевременно високите нива на задлъжнялост на публичните болници са траен проблем, към който се подхожда чрез палиативни мерки, нерешаващи дълготрайни проблеми.

Уважаеми дами и господа, тазгодишният доклад на практика не се различава по нищо от предходния!

Три години очаквахме от вас ефективни мерки, три години вие ни предлагате една и съща структура на бюджета за здраве, без изобщо да се вслушате не само в нашите препоръки, а и в констатациите на европейските  институции. Колкото и повече да увеличаваме бюджета за здравеопазване, парите ще потънат отново. Наливаме от пусто в празно. Реален ефект без реформа няма да има. Ярък пример за разпада на системата са продължаващите вече десет месеца протести на специалистите по здравни грижи и обявеното преди няколко дни закриване на спешния прием в Националната педиатрична болница, което е нормативно недопустимо за нейното съществуване. Станахме свидетели как едно непремерено изказване и действие води до оставки на лекари.

Вие сте некомпетентни да управлявате системата на здравеопазване. Това е не само нашата оценка, но и на европейските институции!