Иво Христов: Зависимостта на Борисов е неговата слабост, но и най-голямата му сила

25.11.2019

„Премиерът Борисов мечтаеше за съвсем друга среща с американския президент Доналд Тръмп, а не за това привикване, причината за което е подписът за прокарването на "Турски проток" през България.“ Това коментира Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, по БСТВ.

" От дълго надувания балон по време на европредседателството,  че Борисов е някакъв международен фактор, застъпник на Западните Балкани и прочее, не остана нищо. Лидерите на Западните Балкани дори не го поканиха на своята среща. Борисов е все по-маргинализиран, независимо от това, че тази среща ще ни бъде представена като голям външнополитически триумф и тя рискува да ускори развоя на политическата ситуация в България", смята Христов.

Според българския евродепутат Борисов е обещал всичко на всички и това е причината да е на своя пост : "Неговата слабост, неговата зависимост е и негова най-голяма сила, тъй като всеки външен фактор предпочита да си има работа със зависим държавник в България".

По думите му изборът на президента Радев е събудил огромна надежда в българския народ. "Ако надеждата за цялостна политическа промяна все още не се е сбъднала, то президентът Радев върна достойнството на институцията. Освен това, той изчисти публичната реч от омерзителната русофобия, от посегателствата над българската история и свободните интерпретации. Президентът се радва на международен авторитет. Със своите вета той се позиционира като говорител на мнозинството от българския народ и хранител на обществения интерес. Това не значи, че общественото мнение би се задоволило само с това. Има очакване за промяна в България, тя трябва да тръгне отнякъде", каза Иво Христов.

" Изпълнителната власт и  в частност самодържецът Борисов - вече е обсебил всички власти и дори на него му убягват много от процесите, които икономически кръгове движат по свой интерес. Системата е напълно опорочена. Политическата система, партийната система не функционира - имаме партия-държава, обградена от партии-сателити и една единствена опозиция - БСП", обясни Христов.

" За съжаление и нивото на българската демокрация е сравнимо с това- от края на 80-те години. В някои отношения дори е по-зле. Късният печат от края на перестройката беше много по-свободен от сегашния, а законите - добри или лоши - регулираха живота в страната, докато сега всичко се случва извън законите и паралелно на законите", завърши Иво Христов.