Димитър Данчев: ГЕРБ предлагат бюджет на застоя

24.11.2019

"ГЕРБ предлагат бюджет на застоя. Средствата в бюджета  не се използват, за да се направят необходимите реформи, а потъват. Има множество средства, които не са събрани - такъв е случаят и със Сребърния фонд. При управлението на БСП от 2005г. до 2009г. в него бяха събрани 2,5. млрд лв. В момента  трябваше да са се събрали  поне 10 млрд. лв, а реално са само около 3 млрд. Ако бяха събрани тези средства, щеше да има много повече средства за заплати, пенсии и подобряване на демографската политика. В момента почти всички социални плащания са без промяна или с почти незабележимо увеличение". Това заяви секретарят на  ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БНР. Той допълни, че обществените средства следва да решават проблемите - с демографската криза, здравеопазването, образованието и доходите, но бюджетът , предложен от ГЕРБ, не дава решения за подобряването им.

Данчев коментира, че за да се подобри здравеопазването, е нужно болниците да спрат да бъдат търговски дружества. "Необходимо е да се създаде базова заплата за медицинския персонал. Виждаме, че сега каквито и средства да бъдат отпуснати, не  достигат до медицинските специалисти, а потъват. От БСП предлагаме да се намали ДДС за лекарствата от 20 на 9%, както и лекарствата за децата до 14 годишна възраст да бъдат безплатни", обясни той. Попитан за проблема с фиктивните болнични листове  и предложението да не се плаща първият ден от болничните, Димитър Данчев каза, че и в тази ситуация, както и в много други случаи, се вижда, че Борисов е силен в привидното потушаване на проблемите, но е слаб в предотвратяването и решаването им. "Вместо да се потърси решение, управляващите искат да накажат коректните граждани, които си плащат осигуровките, като не им се плаща първият ден от болничните", обясни народният представител.

Той  коментира и прогнозата на експертна група, финансирана от Министерството на труда и социалната политика, в която се твърди, че  ако не се вземат спешни мерки за подобряване качеството на живот в страната, все по-малко българи ще се осмеляват да създават семейства и все повече хора ще емигрират в други страни: "Резултатът от политиката на сегашното правителство е, че само след около 15 години България ще има силно ограничен пазар на труда, по -лошо здравеопазване, както и задълбочаване на икономическите неравенства".

"Нашата позиция  за процедурата за избор на председател на КПКОНПИ не е нова, а е последователна. Със сегашната процедура кандидатът е контролируем от управляващите. Ако тръгне да разследва представител на мнозинството, така както са го назначили, могат да го отстранят", каза Данчев. Той припомни, че още преди 2 години, когато са приети правилата за избор на шеф на КПКОНПИ, от БСП са предупредили българските граждани, че тази комисия няма да работи. "Фактите са налице - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни действия, и в същото време   няма нито един осъден по високите етажи на властта за корупция", подчерта Димитър Данчев. Социалистът припомни, че предложението на левицата е председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. "Той е единственият мажоритарно избран независим орган в държавата, който не се разпорежда с бюджетни и европейски средства и не разпределя обществени поръчки", допълни Данчев.

"Този парламент, в сегашният му вид, е изчерпан. Скандалите в управляващата коалиция са ежедневие. Този кабинет няма бъдеще и вреди на страната“, завърши Димитър Данчев.