След месец София пак затъва в боклук

  Контролът е черната дупка в управлението на Столична община, заяви Румен Яновски, експерт във фондация “АКСЕС–София”, съобщава „Всеки ден”

 

Контролът е черната дупка в управлението на Столична община, заяви Румен Яновски, експерт във фондация “АКСЕС–София”, съобщава „Всеки ден”.

  Неправителствената организация за анализи и експертни оценки представи днес резултатите от третия си пореден доклад по проект “Наблюдение на общинските икономически дейности”. Основният извод от работата на екипа е, че проблемът в Столична община въобще не е в липсата на пари, а в това, че не се осъществява контрол на дейностите. Докладът е изготвен в резултат на контент-анализ на съществуващата база данни за работата на Столична община. Той  съдържа извадки от медийни материали от заседания на Общински съвет, както и достъпна документация на общинската икономика. Въз основа на тях са направени няколко изводи и препоръки. На първо място според експертите на АКСЕС съществува системен дефект в публично-частните партньорства, както и системна липса на контрол.
Според АКСЕС само след месец София ще има сериозни проблем с почистването, тъй като на практика е невъзможно да приключат до тази дата двете дела заведени в Комисията за защита на конкуренцията от досегашния концесионер ВОЛФ и от “Титан”. Изправени сме пред поредната криза с боклука.По данни на фондацията се водят преговори с фирма “Новера”, която почиства част от столичните райони, но те са неофициални. Според експертите почистването на София се е осъществявало много по-добре до 1998 г., когато то е извършвано от общинска фирма. В документа са разгледани още, дейностите по отдаването на концесия на чистотата на австрийската фирма “Заулбермахер”. Не само че още не са известни основните параметри на бъдещия договор с фирмата, която трябва да почиства пет района на града., но и изборът за концесионер по същество е бил изместен от обвиненията на БСП за уреден конкурс, твърдят от фондацията.