Михайлов за Бюджета на НЗОК: Нацията не получава решение на проблемите в здравеопазването

При сегашната система не може да осигурите адекватно заплащане за специалистите по здравни грижи

„Уважаеми господин министър, преди две години обявихте, че системата ни е болна – че се нуждае от сериозно реформиране, нуждае се от нов начин на работа и че ще предложите такъв. Две години по-късно, г-жа Менда Стоянова заяви, че „получаваме повече от същото“. Това в никакъв случай не удовлетворява ПГ на „БСП за България“, тъй като този бюджет няма да реши няколко основни въпроса“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на първо четене на Бюджета на НЗОК. По думите му България отделя 4,5 процента от БВП за здравеопазване - те са далеч по-ниски в сравнение с между 6 и  11 % в ЕС. „На второ място, има проблем с държавното участие в бюджета на НЗОК, който е парадоксален. За хора, които се намират в трудови отношения – 80 лева здраво осигуряване; за деца, пенсионери, учащи – отделят се 30 лева“, изтъкна проф. Михайлов.  

„В България 50% от публичните средства за здравеопазване отиват за болнично здравеопазване, при най-висок брой хоспитализации в ЕС на глава на населението – именно в България. Във всички страни от ЕС тенденцията е средствата за болнична помощ да не надхвърлят 30 %“, коментира още проф. Михайлов. Той обърна внимание, че съществува същият парадокс в доболничната помощ - във всички страни от ЕС тя е в рамките на 25-30 %, в България – далеч под 20. „Това е устойчива тенденция в рамките на сегашния мандат на правителството – тя не решава проблемите на здравеопазването“, категоричен бе Михайлов.

„Имаме предложение между първо и второ четене на бюджета – редките заболявания, както и синдромът на придобитата имунна недостатъчност, туберкулозата, да преминат под контрола на държавата“, заяви проф. Михайлов. Той коментира още рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите в ЕС – възможността на български граждани да се лекуват в чужбина. „Намаляването на този бюджет е над 50 %, което ще създаде изключително сериозно напрежение при решаването на всеки отделен казус“, изрази мнение професорът. Депутатът от левицата обърна внимание и на друг проблем: „С това увеличение на средствата, при сегашната структура на системата - търговски дружества, финансиране чрез клинични пътеки, не може да осигурите адекватно заплащане за специалистите по здравни грижи.“ „ПГ на „БСП за България“ няма как да подкрепи този бюджет – ще внесем свои конкретни решения между първо и второ четене. Моля да се съобразите с тях – в противен случай проблемите на здравеопазването през следващата година няма да бъдат решени. Оставаме натъжени от това, че нацията не получава решението на един от най-важните проблеми за нея  - здравеопазването“, завърши Михайлов.

Георги Йорданов : Не знаем какви са потребностите от медицинска помощ на гражданите, защото  липсва здравно-информационна система

„Този бюджет е двадесет и първи от създаването на НЗОК. Правят се едни и същи грешки - въпреки численото нарастване на разходите за здравеопазването. Ние не знаем какви са потребностите от медицинска помощ на гражданите. Това е така, защото  липсва здравно-информационна система. Без нея стигнахме дотам, че клиничните пътеки наложиха шаблон върху заболяванията на хората. Те вече не отчитат заболявания на пациента, а се отчита алгоритъмът на клиничната пътека, която Здравната каса следва да заплати. Затова е нужно да бъде изградена съвременна Здравно-информционна система. Без нея всички други усилия ще бъдат напразни. След толкова години отлагане вече подозирам, че тя нарочно не се изгражда. Защото така ще се види реалното състояние на българското здравеопазване“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Йорданов в дискусията за Бюджета на НЗОК.

Илиян Тимчев: Въпреки увеличението на парите за здраве с близо 400 милиона лева, парите изтичат в една нереформирана система

„Въпреки увеличението на парите за здраве с близо 400 милиона лева, парите изтичат в една нереформирана система. Решението е коренна промяна в модела на управление на системата. Уважаеми колеги, уважаеми г-н министър, в този бюджет липсва основният фактор, заради който съществува системата – това е пациентът. Той ще продължи да си плаща от джоба 50 % от стойността на здравната услуга. Този бюджет няма да е в полза на пациентите и затова ние няма да го подкрепим“. Това коментира народният представител от левицата Илиян Тимчев по време на дебатите.

Валентина Найденова: Между първо и второ гласуване ще направим предложения с цел оптимизиране на функциите на НЗОК

„Между първо и второ гласуване ще направим някои предложения, които ще касаят и работата на НЗОК - с цел оптимизиране на нейните функции“. Това коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“.  По думите й е недопустимо НЗОК да продължава да плаща на НАП за това, че събира здравноосигурителни вноски, а Министерството на здравеопазването да не плаща за администриране на дейности.

Анна Славова : Оставаме още поне година в дълг към нашите деца

"В 21 век болни деца се пренасят в студ и сняг по улиците в  колички, за да им бъде направено  необходимото изследване в съседната болница, защото Детската педиатрична болница няма апаратура за образна диагностика. За съжаление начинът, по който стартира и процедурата, и идеята за нова болница, е обречена на провал. Оставаме още поне година в дълг към нашите деца". Това коментира народният представител от левицата Анна Славова.