Филип Попов: БСП организира дебат за недействителните бюлетини и мъртвите души

Надяваме се другите парламентарни групи да проявят отговорност

ПГ на "БСП за България" организира дебат с другите парламентарни групи за недействителните бюлетини и мъртвите души.  "Ние изпратихме покана до всички парламентарни групи. Надяваме се да дойдат на срещата, да чуят нашите аргументи и да проявят отговорност." Това каза депутатът от БСП Филип Попов пред БНР.

"Проблемите на изборния процес сме ги говорили още преди самите избори - за недействителните бюлетини, за машинното гласуване, за разчистването на избирателните списъци. Тогава не бяхме чути. Надяваме се сега, като има доказателства -над 600 хил. невалидни бюлетини, огромен брой за страната -  да се вслушат и да направим необходимите стъпки", каза още той.

Според народния представител ЦИК постоянно издават указания коя бюлетина е действителна, но някои секционни комисии взимат абсурдни решения- като определянето на  удебелен знак "Х" за недействителен глас. Филип Попов каза още, че БСП винаги прави обучения на своите членове на секционните избирателни комисии, такива са правени и от ЦИК. За него всичко това е следствие на промените в Изборния кодекс, когато от управляващото мнозинство от ГЕРБ са приели решенията на секционните комисии да се приемат с обикновено мнозинство. "Така се приемат едни безумни решения - като за удебеления "Х". В по-малките общини това се оказва решаващо", каза още Попов.

"Има и много други идеи, които биха довели до един по-добър изборен процес, но се съмнявам те да бъдат реализирани с това мнозинство в парламента. Всички идеи, които ние дадохме, не бяха възприети, въпреки всички данни и факти, показващи, че законодателството трябва да се промени. Действията на управляващите са алогични и резултатите ги виждаме след изборите", допълни Попов.

Народният представител се надява инциираната от БСП среща на парламентрарните групи да е продуктивна, защото хората се отказват да гласуват. " Хората не намират смисъл да гласуват, защото виждат, че процесът е опорочен. Това трябва да е знак за управляващите, че тази промяна трябва да се направи. Тя е необходима", завърши Филип Попов.