Илияна Йотова: Европейската комисия упорито мълчи за ситуацията с ромите във Франция

  Европейската комисия не е достатъчно активна в дискусията за ситуацията с ромите във Франция от два месеца насам

 

Европейската комисия не е достатъчно активна в дискусията за ситуацията с ромите във Франция от два месеца насам. Странно е и поведението на г-жа Вивиан Рединг, която е ресорен комисар по правосъдие, основни права и гражданство и която мълчи упорито вече втори месец. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Илияна Йотова, по време на дебата за експулсирането на роми от страна на френските власти, който Групата на С&Д проведе днес в светлината на предстоящата следващата седмица пленарна сесия на ЕП

Българският евродепутат припомни, че всички европейски институции са приветствали в новата комисия "Барозу" да има ресор основни права и е много разочароващо, ако сега не реагира тъкмо в тази ситуация. Според Илияна Йотова Европейската комисия "трябва да бъде двигателят за една истинска среща на отговорните държавни лица по въпроса с движението и установяването на роми на територията на Европейския съюз".

"Ясно е какъв ще бъде тонът на срещата в Париж през следващата седмица, където френските домакини са поканили едва няколко държави, сред които не са България, Румъния и други страни с голяма ромска общност. Очевидно се нарушават човешки права и са недопустими изказванията на представители на френското правителство, които се опитват да криминализират цяла една етническа общност. Очевидно е, че всичко това се прави с вътрешнополитическа употреба, но не може да се плаща тази тежка цена заради съмнителното покачване на рейтинга на Никола Саркози едва с 2 %", заяви в изказването си Илияна Йотова.

В рамките на провелата се дискусия, членовете на Групата на С&Д многократно подчертаха, че правителството на президента Никола Саркози се опитва да измести темите за незаконното финансиране на френската десница (скандалът "Бетанкур-Вьорт"), както и непопулярните социални мерки. Общо бе становището на социалистите, че чрез ромския проблем се нагнетява отношението към новите страни - членки и особено към България и Румъния.

 

В тази връзка Илияна Йотова, заедно с румънски колеги Виктор Бощинару и Йоан Енчу, изпрати днес писмено запитване до Европейската комисия, дали френското правителство не нарушава с действията си Директива 2004/38/ЕО за свободното движение на граждани и техните семейства. Във въпроса до ЕК се пита още какви мерки ще предприеме Комисията при този и други подобни казуси, възникващи периодично на територията на ЕС.

Въпросът с експулсирането на роми от страна на френските власти се очаква да е част от дневния ред на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург следващата седмица.

"Крайно време е да чуем мнението на ЕК за изпълнението на стратегията за ромите, която бе приета преди две години и по която нищо не е направено. Проблемите не са нито български, нито френски, нито румънски, а общоевропейски", подчерта в коментар Илияна Йотова