Коалиция за България ще ангажира главния прокурор с въпроса за резерва на НЗОК

Социалистите ще настояват министърът на финансите Симеон Дянков да отговори дали се предвижда актуализация на бюджета на НЗОК   Коалиция за България ще ангажира главния прокурор с въпроса за резерва на НЗОК

Социалистите ще настояват министърът на финансите Симеон Дянков да отговори дали се предвижда актуализация на бюджета на НЗОК

 

Коалиция за България ще ангажира главния прокурор с въпроса за резерва на НЗОК. Това обяви в парламента зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков, след като мнозинството отхвърли предложението на левицата да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да установи къде и колко са парите в резерва на Касата. „Приехме предложението да се изследва въпросът от 2000 година. Приехме включително предложението да не се говори за излишък, а за преходен остатък. Но в крайна сметка управляващото мнозинство с гласуване иска да прикрие истината за тези средства", заяви Миков. По думите му поведението на мнозинството е показателно за това как се харчат публичните финанси. „Отваря се въпросът какво крие ГЕРБ по отношение на държавните финанси", изтъкна Миков. Янаки Стоилов коментира, че отказът на ГЕРБ да даде отговор за състоянието на средствата в НЗОК може да се тълкува като притеснение за злоупотреби с парите, предвидени за здравеопазване.

Социалистите ще настояват в пленарна зала министърът на финансите Симеон Дянков да отговори дали се предвижда в близките дни актуализация на бюджета на НЗОК. Дянков ще трябва да обясни откъде ще бъдат осигурени средствата, които премиерът Борисов обеща, за да се изплатят извършените медицински дейности и да се отговори на потребностите на пациентите.

По- рано в пленарна зала Мая Манолова попита управляващите защо след като ръководството на НЗОК твърди, че през тази година се събират повече пари от здравни осигуровки в сравнение с предходната година, се оказва, че пари в системата няма. Манолова напомни още, че в края на миналата година е имало излишък в размер на 800 млн. лв., а сега се твърди, че пари в системата няма. „Независимо как ще бъде наречено състоянието на здравния сектор, дали будна кома, дали безумие, дали катастрофа, истината е, че драмата във всички звена на здравната система е пълна", посочи Манолова. По думите й болниците нямат пари за лекарства, нямат пари за храна, прекратени са плановите операции и се формират листи на чакащите, които са предпоставка за корупция. „Ще се лекува този, който си плаща", предупреди депутатът от левицата. По думите на Манолова болниците са пред фалит. Те са задължени на доставчици за консумативи, на банки, на държавното обществено осигуряване. По думите й същото е положението в спешната помощ, психодиспансерите, центровете за хемодиализа, нередовно се плаща на аптеките и на джипитата.

Мая Манолова настоя управляващите да отговорят кой носи отговорност за решението 455 млн.лв. от парите на Касата да не бъдат използвани по предназначение, а да бъдат изпратени в излишъка на БНБ. „Подобна стъпка може да стане само с решение на парламента", изтъкна Манолова. По думите й обещанието на премиера Бойко Борисов, че парите за здравеопазване ще са равни на тези за 2009г., не върши работа на болниците и на самите лекари. „Парите за 2009г. са пари за разплащане с изпълнителите на медицински дейности за 10 месеца, а парите за 2010 година трябва да покрият 14 месеца, обясни Манолова.

От левицата са категорични, че е лъжа твърдението, че  недофинансирането на здравната система е проблем на болниците. „При такава здравна реформа - пенсионна реформа не е нужна, защото повечето българи няма да доживеят възрастта за пенсиониране", възмути се Манолова.

„След като гражданите плащат задълженията си към държавата, къде е държавата, изпълнява ли задълженията към гражданите си и ако не, кой преразпределя парите за касата", попита Евгений Желев. По думите му парите за здраве не се разходват по предназначение. Депутатът попита дали е възможно да има по-високи приходи от събрани здравни вноски и в същото време да се твърди, че няма пари за здравеопазване и да се лимитират бюджетите на болниците с 60%. Желев добави, че до сега министърът на финансите е трябвало да остойности пътеките на НЗОК, тъй като предстои гласуване на бюджета за 2011г.