ГЕРБ водят страната към задънена улица

  ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България   Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев при откриването на четвъртата сесия на 41-то Народно събрание     Правя това изказване в началото на парламентарната сесия с нарастващо чувство за тревога, най- вече заради огромното разминаване между това, което се случва на хората и в страната и реакцията и самооценката на управляващите

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

 

Прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев при откриването на четвъртата сесия на 41-то Народно събрание

 

 

Правя това изказване в началото на парламентарната сесия с нарастващо чувство за тревога, най- вече заради огромното разминаване между това, което се случва на хората и в страната и реакцията и самооценката на управляващите.

Отмина една година от управлението на ГЕРБ. Министър-председателят скромно си даде оценка - на себе си и на кабинета пет плюс. Би трябвало да очакваме към края на тази сесия, понеже ще има още близо половин година работа, оценката да нарасне на отличен шест. Само че дали тази оценка съвпада с начина на живот на българите, с обедняването им, с проблемите, с които се сблъскват ежедневно? Мисля, че не. Въпреки че ежедневно, от ранна сутрин до късни доби, от екрана на телевизора ни се внушава, че ГЕРБ е изпълнил всичките си обещания. Кои точно не е ясно. Ежедневно правителството полага титанични усилия, а премиерът „работи като вол", но най- вече да решава проблеми, породени от собствените грешки на правителството и от собствената некомпетентност. Защото кой създаде такава катастрофа в здравеопазването? Ще попитам - защо има такъв гигантски срив на приходите и се стигна до актуализация на бюджета и вероятно и тази приходна част няма да бъде изпълнена на сто процента? Кой е виновен за батака с паспортите, освен слабата организация в МВР?

Това, което е простимо на едно ново правителство с желание да работи, но без достатъчно опит, вече не може да бъде простимо на кабинет, който има зад гърба си една година управление. И първата констатация за провал на финансовата и антикризисната политика на кабинета - за това говори самата актуализация на бюджета. И няма как тази истина, този факт да бъде скрит. Прогнозирате положителен растеж от 0,5%  на БВП. Но за първото тримесечие има спад от 3.6%, за второто тримесечие - от 1,5%. Да кажем, че заради добрия туристически сезон и високите цени на зърното, третото тримесечие ще бъде по- добро. Но като правило четвъртото е винаги по- тежко, по- лошо икономически. Как ще докарате този икономически растеж, който сте планирали? Имаме едновременно намаляване на приходите и то много рязко, много тревожно за бюджета и за всички системи в държавата и увеличаване на разходите с този резерв, който гласувахте на правителството за непредвидени разходи, по същество личен резерв на премиера и възможност за пренасочване на средствата, без те да бъдат контролирани от когото и да било, в това число и от Народното събрание.

Най- големият проблем остава бизнес климатът. 90% от българската икономика за добро и лошо са частни. И без да има спокойствие в стопанските субекти не може да се очаква сериозен икономически растеж. А бизнесът е под постоянен стрес и натиск. И това е една последователна политика на сегашното правителство. Защото бих попитал - от задълженията на държавата към бизнеса, които са фактурирани, от тези 660 млн.лв., които гласува парламентът с огромно закъснение, създавайки преди това огромна междуфирмена задлъжнялост, колко са изплатени? Или ще чакаме пак последния момент в зависимост от изпълнението на бюджета и ще задълбочаваме проблема?

Виждаме постоянна промяна на приоритетите. Вече никой не помни, че основният и свръхприоритет беше членството в ERM2 и Еврозоната ускорено. Забрави се. Има нови. Краят на кризата се мести постоянно - 1-ви април, до лятото, сега трябваше на бъде 1-ви септември, когато хората се върнат от море или от село. Чувам, че последният срок е Димитровден. И той няма да бъде спазен. Очевидно ще чакаме Коледа, след това Великден, след това още някоя дата. Защото се действа на парче и това е най- тревожното.

Коалиция за България и при разглеждането на основния закон в тази сесия - бюджета за 2011г. - ще предложи своите алтернативни решения, по същество алтернативен бюджет и за приходите, и за разходите. Но искам да кажа една прогноза от сега: очевидно е - и това е казано в решение на правителството за бюджетната прогноза до 2013г. и да го запомнят българските граждани - няма да има увеличаване на доходите и на пенсиите до 2013г. Въпреки че думата „замразяване" беше забранена.

Бих искал да концентрирам вниманието на парламента върху проблемите на здравеопазването. Ситуацията действително е безумно тежка. Става дума за истински хаос и разпадане на системата под лозунга „реформа". Само че реформите се правят, за да се подобри нещо, а не да се съсипе окончателно. Аз не знам дали осъзнавате до какво състояние е докарано здравеопазването в България в резултат на икономиите и неплащането от страна на държавата. Защото няма пари за основни дейности, за консумативи, за храна на болните, за лекарства. Държавата, министерство на здравеопазването намали с 50% средствата за спешна помощ. Разбирате ли какво означава това най- вече за пациентите? Знаете ли, че всеки ден по двама медицински работници напускат страната, защото не виждат перспектива и не виждат заплащане за себе си. По същество виждаме целенасочена политика на ликвидация на общественото здравеопазване и се върви към здравеопазване, което ще бъде изцяло платено. Хората и днес вече ги приемат само срещу пари в болниците. Не правят планирани операции. Затова проблемите в здравеопазването ще бъдат в основния фокус на ПГКБ. Ще даваме своите алтернативни предложения.

За пенсионната реформа сме заявили нашата позиция достатъчно ясно. Тя по същество цели пак икономии на гърба на хората и пак в крайна сметка нещо, което няма да бъде в интерес на гражданите.

За една година беше наложен митът, че най- успешната част от управлението е МВР. Нещо повече - премиерът заяви, че най- добрата антикризисна мярка и политика това са арестите. И аз питам, ако това е същността на политиката, защо сме толкова зле с приходите и защо контрабандата процъфтява? Например в цигарите стана 50% над пазара. Ако успехите са правопропорционални на присъствието в медиите - да, вярно е за МВР. Толкова много акции. Чак вече се изтощава творческият заряд на артколектива в ръководството на МВР. След като се покри и използва цялата флора и фауна в света като название на операции, премина към човешката анатомия със запомнящата се операция „Дупетата". Аз с тревога си задавам въпроса - върху коя част от човешкото тяло ще кацне фантазията на пиар отдела на министър Цветанов следващия път. Задайте си го и вие. Но въпросът по същество е защо има толкова много арести и толкова много пуснати от ареста след това. Защото няма доказателства. Но пътят, който сте избрали - чрез спецсъдилища - няма да реши нищо, освен политическата ви целесъобразност. Ние сме предложили промени в НПК, които съкращават сроковете в досъдебната фаза и поставят по- високи изисквания. Защото там са най- големите проблеми - липсата на годни доказателства и качество.

Име една френска поговорка - стилът това е човекът. Тя важи и за правителство, и за политическа партия. И искам да кажа, че вашето управление се характеризира със самодоволство, с вяра, че светът започва от вас и очевидно ще свърши с вас, с арогантност и двоен стандарт. Защото питам - ще понесе ли някаква отговорност министър Божидар Димитров за своите думи по отношение на българския народ? Очевидно не. Защото е приятел на Бойко Борисов. Но защо се чудим, след като навремето премиерът се беше ожалил в Америка за лошия човешки материал в България. Това е отношение на правителството и на ГЕРБ към ситуацията. Всички в страната са разбойници във вашите очи - лекари, учители, кметове, бизнес - с изключение на ГЕРБ. Защото имате двоен стандарт и то личи по отношение на вашите собствени прегрешения. Защото когато някой от вас сгази лука, както беше с последния скандал в парламента в предишната сесия с фалшифициране на закон, което е подсъдимо, само леко се отстранява. И започваме с новия скандал - пак за конфликт на интереси, пак във вашите редици. Затова разкриването на конфликти на интереси, на прокарването на лобистки закони за собствени лични икономически интереси ще бъде още една важна задача за ПГКБ през този сезон.

Обръщам се към Народното събрание с призива да работим действително отговорно. Още има шанс и правителството да бъде успешно. Но тези шансове намаляват, защото самодоволството, затварянето в себе си, ви води в задънена улица, за съжаление води и България.