БСП сезира главния прокурор за причинени вреди на републиканския бюджет в размер на 150 млн.лв.

Авг 27, 2010 Новини БСП 0 1801

  Антон Кутев: Министър Найденов трябва спешно да освободи Калина Илиева от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие"   Десет дни след като социалистите поискаха оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, институциите мълчат

 

Антон Кутев: Министър Найденов трябва спешно да освободи Калина Илиева от поста изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие"

 

Десет дни след като социалистите поискаха оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, институциите мълчат. Ние отново мотивирано искаме оставката на г-жа Илиева и за да сме сигурни, че някой ще отговори, искането е съпроводено и със сезиране на главния прокурор. Това заяви на пресконференция членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев. Сигналът до главния прокурор е за причинена вреда на републиканския бюджет и стопански субекти в размер на 150 млн.лв. Гечев обясни, че това е сумата на остатъчните средства по програма САПАРД, които не са били платени.

„Откакто Калина Илиева заема поста си в ДФ „Земеделие" няма подписан за разплащане нито един проект по програма САПАРД", отбеляза Явор Гечев. Той припомни, че аргументи за неразплащането са били съмненията за нарушения, проверките от ОЛАФ и от БИПК и сезирането на прокуратурата. В същото време обаче правният отдел на ДФ „Земеделие" излиза със становище, че тези аргументи не могат да бъдат основания за неразплащане на проекти. „Държавата е ощетена със 150 млн.лв. Тези средства няма да бъдат възстановени от ЕК, а от джоба на българския данъкоплатец", заяви членът на ИБ на НС на БСП. Социалистите поискаха да знаят какво още ще ореже правителството, за да плати тези средства. От БСП настояват да получат и отговор дали има акредитиран подпис в ДФ „Земеделие" на човек, който има правото да подпише тези проекти.

„На този етап престоят на Калина Илиева в ДФ „Земеделие" струва 80 млн.лв.", изтъкна Явор Гечев. Той обясни, че на такава сума възлизат осъдителните решения, които бенефициентите са спечелили в различните фази на съдебния процес по проектите по САПАРД. Според членът на ИБ на НС на БСП сумата може да нарасне до 200 млн.лв. „И това е само по предприсъединителната програма САПАРД от първите три месеца управление на Калина Илиева", отбеляза Гечев. По думите му ако Калина Илиева продължи да управлява ДФ „Земеделие", има реална опасност да се провали и Програмата за развитие на селските райони. „Заради некомпетентността на госпожа Илиева проекти за 100 млн.лв. са подадени над бюджета на програмата. Тези проекти ще бъдат отказани", заяви членът на ИБ на НС на БСП.

Според Явор Гечев всеки ден престой на Калина Илиева в ДФ „Земеделие" е агония за българските земеделски производители.  По думите му министър Мирослав Найденов има 15 милиарда довода да освободи г-жа Илиева. „15 милиарда, защото толкова лева управлява Калина Илиева. Това са около 40% от всички средства, които влизат от страна на ЕС. Ние изтъкваме само една причина - пълната некомпетентност на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие", добави членът на ИБ на НС на БСП.

Секретарят на ИБ на НС на БСП Антон Кутев призова министъра на земеделието и храните спешно да освободи Калина Илиева. „Аз разбирам, че има някакви противоречия между министъра и министър-председателя по този въпрос. Така поне мога да си обясня защо тази жена е още на работа, защото очевидно тя е вредна за имиджа на министъра, а и на цялото правителство", отбеляза Кутев. Той изтъкна, че  мотивите за сезирането на главния прокурор са обстойно обяснени и в писмо, изпратено до министър Найденов.

Антон Кутев коментира ситуацията в здравеопазването.  „Това, за което говорихме месеци наред, започва да се случва. В болниците започва да няма пари за храна. След няколко дни няма да има пари за лекарства, а след това- и за заплати", отбеляза секретарят на ИБ на НС на БСП. По думите му болниците ще започнат да затварят, защото парите, необходими за да работят, ще са недостатъчни. Същевременно 300 000 души постепенно започват да остават без здравна помощ. „Една европейска държава спира да бъде социална в момента, в който един единствен човек остане без здравно обслужване. При нас има стотици хиляди. Нашата европейска социална държава се срива като такава в момента, в който се окаже, че хора умират, защото не могат да платят 1000лв. за операция. А това в тази държава е ежедневие", изтъкна Кутев. По думите му геноцидът, който се извършва в здравеопазването в момента, е сравним с Чернобилския. „Когато Бойко Борисов слезе от власт, е правилно за първи път от 20 години насам да се води същото дело като това, което се водеше за Чернобил", заяви Антон Кутев. По думите му ако престоят на Бойко Борисов във властта струва човешки животи, изтеглянето му от властта трябва да стане възможно най- бързо.

 

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>