Пълен хаос цари в здравеопазването

Авг 23, 2010 Новини БСП в медиите 0 1391

  Управляващите да се занимават повече с управлението на държавата, отколкото с хобито си По-голям хаос в сферата на здравеопазването никое правителство досега не е създавало в България

 

Управляващите да се занимават повече с управлението на държавата, отколкото с хобито си

По-голям хаос в сферата на здравеопазването никое правителство досега не е създавало в България. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Димитър Горов в сутрешния блок на НТВ. Горов попита управляващите с коя реформа могат да се похвалят. „За коя реформа точно говорим, за тази на Божидар Нанев, за тази на бившата шефка на Здравната каса, за тази, която е на сегашната шефка на Здравната каса, или за госпожа Анна-Мария Борисова, или на г-н Лъчезар Иванов? За коя реформа? Нито един от тях няма повече от една година на поста си, за да видим в края на краищата какво искаме да правим със здравеопазването", отбеляза депутатът от левицата. По думите му правителството няма визия как да реформира сектора. „Единственото нещо, което се чува е:   ще закриваме болници", заяви Горов. Той напомни, че намаляването на осигуровките с 2 % се е оказало абсолютна грешка, защото в момента осигурителната система се срива.

Според Горов желанието на управляващите да формират т.нар. добра новина и да покажат, че икономиката е тръгнала напред, води до периодично обявяване на края на кризата. „Премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков се надпреварват да познаят кога ще излезем от кризата. Подозирам, че нито един от двамата няма да познае", отбеляза депутатът от левицата. Според Горов страната ни в момента е на опашката и докато европейските държави започнаха да повишават своят БВП, в България тези стойности са все още отрицателни. Горов обясни, че само нарастването на износа не може да повлияе категорично на състоянието на икономиката. „Освен износа трябва да видим какво се състоянието на покупателните възможности на населението, разходната част, да видим инвестиционния климат какъв е. Ситуацията там е трагична, 360 милиона за първите шест месеца на фона на 1,6 млрд. миналата година. Което значи, че нещата са изключително тежки в инвестициите", заяви Горов.

Депутатът препоръча на управляващите да се занимават повече с управлението на държавата, отколкото с хобито си. „Това ще е първата мярка, която ще допринесе за излизане от кризата", коментира Горов.