Правителството превърна страната ни в двойкаджия

Авг 22, 2010 Новини БСП в медиите 0 1605

От страна отличник по икономическо развитие, сега България се включва в последните три в ЕС

От страна отличник по икономическо развитие, сега България се включва в последните три в ЕС. За една година благодарение на неадекватните действия на правителството в областта на икономиката се превърнахме в двойкаджии. Това заяви председателят на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Румен Овчаров в предаването „Неделя 150" на БНР. „Ако продължим по този начин, се съмнявам, че дори обективните предпоставки за излизане от кризата могат да бъдат провалени", добави Овчаров. По думите му липсват последователни действия от страна на правителството, които да помагат за излизането на България от кризата. „Само на износ няма да може да разчитаме. Той намалява като абсолютни стойности през последното тримесечие. Продължава да пада потреблението в България. Продължават да бъдат много ниски инвестициите", изтъкна председателят на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП.  

Румен Овчаров напомни, че управляващите вече година отлагат решението си по проекта АЕЦ Белене.  „Това решение най-после трябва да бъде взето", категоричен беше депутатът от левицата. По думите му ако изграждането на проекта продължи да се задържа, той ще се оскъпи. Овчаров обясни, че цената на атомната електроцентрала сама по себе си е 4 милиарда за двата блока и че цената на електроенергията от тази централа за тази част от изграждането ще бъде около 4 евроцента за киловатчас. „Оттук нататък вече уточняванията на допълнителните разходи са в изключително голяма функция от това как ние във времето решаваме проблемите", добави Овчаров. Според него, ако проектът бъде въведен в експлоатация 2015-2016 година, цената и на финансовия ресурс  и на инфлационните надбавки ще бъде една. Но ако продължи да се протака проектът до 2020 година, цената ще бъде двойно по-голяма. „Защо не искаме да изграждаме АЕЦ Белене - не мога да ви кажа. Аз все си мисля, че правителството ще стигне до разумното решение, което е изграждане на централата", заяви Овчаров.

Председателят на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП беше категоричен, че никога - нито по време на тройната коалиция, нито когато и да било - не се е разглеждал вариантът проектът да бъде финансиран от българската държава, а на принципа на проектното финансиране. Овчаров напомни, че ЕС е сертифицирал проекта като отговарящ на всички европейски изисквания. „Пазар има за тази електроенергия. Тя ще бъде на много по- ниска цена от тази, на която в момента се произвежда и се продава в България", каза още Румен Овчаров.