С новия стандарт за кисело мляко се убива млечният сектор в България

Авг 17, 2010 Новини БСП 0 1362

Младежкото обединение в БСП иска оставката на директора на ДФ „Земеделие" Калина Илиева     С новия БДС за кисело мляко министър Мирослав Найденов убива млечния сектор в България

Младежкото обединение в БСП иска оставката на директора на ДФ „Земеделие" Калина Илиева  

 

С новия БДС за кисело мляко министър Мирослав Найденов убива млечния сектор в България. За това предупреди Младежкото обединение в БСП. Членът на ИБ на НС на БСП и председател на МО в БСП Явор Гечев обясни, че в новия стандарт се намалява процентно съдържанието на киселата бактерия „лактус бацилус булгарикус", на която се дължи автентичният вкус на българското кисело мляко. Така млякото става по- трайно, но губи истинския си вкус. „Автентичният вкус на българско кисело мляко може би ще има само някъде в Япония", отбеляза Гечев. Той беше категоричен, че стандартът, който въвежда министър Найденов разваля вкуса на българското кисело мляко. „Това са поредните „шменти-капели", възмути се председателят на младежите.

Явор Гечев изтъкна, че по новия стандарт в производството на кисело мляко се допуска включването на сухо мляко. Гечев беше категоричен, че това може да бъде в полза на млекопреработвателите, но не и на потребителите. Лидерът на младежите обясни, че заради разликата в цените,  преработвателите няма да имат интерес да изкупуват прясно мляко. „Така на практика министър Мирослав Найденов убива млечния сектор в България, а пазарите на българските млекопроизводители ще бъдат силно стеснени", изтъкна Гечев. 

Според младите социалисти липсва информация кой разработва стандарта. „Интересно е и кой ще контролира неговото въвеждане и спазване, при положение че Агенцията по храните ще започне работа не по- рано от януари 2011г.", отбеляза членът на МО в БСП Андрей Вълчев. По думите му правителството предвижда от 100 да останат 6 лаборатории, които да бъдат акредитирани за анализ на хранителни продукти. Не е ясен обаче критерият, по който това ще стане. От МО в БСП настояват старият стандарт от 1982г., който гарантира автентичния вкус на българското кисело мляко,  да остане в сила, както и да има механизми за проследяване дали той се спазва.

Младежите изразиха опасенията си, че интересите на потребителите няма да бъдат защитени и при разработването на останалите стандарти. Те настояват да знаят  дали в готвените стандарти за месо и месни продукти са заложени химически анализи на месото и дали няма опасност да ядем 20 годишно месо от резерва на някоя държава.   

Младежкото обединение в БСП поиска оставката на директора на ДФ „Земеделие" Калина Илиева. Явор Гечев напомни, че предишното правителство направи и невъзможното и успя да увеличи с една година разплащането на проектите по САПАРД. „Поради некомпетентността на сегашните управляващи обаче страната ни губи 150 млн. лева", отбеляза председателят на младежите. Той се позова на становище на ДФ „Земеделие", според което не е основание даден проект да не бъде платен заради проверка на ОЛАФ или БИБК, нито заради обявяването му в книгата за лоши длъжници. На практика обаче заради няколко проекта, нито един не е разплатен. Гечев обясни, че при евентуални съдебни дела срещу ДФ „Земеделие", тези пари ще трябва да бъдат платени от джоба на българите. „Кой ще поеме отговорност за това? Ще се изнесе ли Калина Илиева от ДФ „Земеделие", попита Гечев.

„От тук до Брюксел не намерихме акредитиран подпис на човек, който да е оторизиран да подписва плащанията по програма САПАРД, след уволненията във фонда", каза още председателят на МО в БСП. От обединението поискаха да знаят дали има акредитиран подпис пред ЕК.

Явор Гечев изрази опасенията си, че директните плащания няма да бъдат платени до края на годината. По думите му провал ще претърпи и мярка 112 за млад фермер, по която 60% от бенефициентите вероятно ще бъдат принудени да връщат пари. Председателят на младежите изрази готовност да дебатира по проблемите с министър Найденов и Калина Илиева.  

Медийният секретар на МО в БСП Симеон Славчев отбеляза, че година след своето създаване, Младежкото обединение има свои структури в цялата страна. Обединението катализира младежката енергия в редица свои инициативи и кампании като например - акцията срещу здравната реформа и бившия здравен министър Божидар Нанев, кампанията срещу лобистките закони на ГЕРБ и опасността да бъдат разрешени ГМО в страната. В момента тече подписка в интернет за отстраняването от поста на Божидар Димитров заради недопустимите му изказвания. Продължава и инициативата „Дянков, назначи ме" срещу младежката безработица. Младежите дадоха оценка и за изминалата година от мандата на правителството в книгата „Една година шменти-капели".

„От политиката на управляващата тройна коалиция на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция най- потърпевши са младите хора", категоричен беше Славчев. По думите му политиката не е шоу и пиар акции, а голяма отговорност, която е време управляващите да поемат. По тази причина младите социалисти ще инициират серия от пресконференции, в които ще изобличават гафовете на управляващите и ще предлагат алтернативни предложения по всяка секторна политика.

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>