Има геноцид в здравеопазването

Авг 16, 2010 Новини БСП в медиите 0 1769

Стряскащо звучи това, че в много болници се отлагат планираните операции, планирания прием, което означава, че хората ще си плащат, за да могат да се вредят по-напред в чакащите листи

Стряскащо звучи това, че в много болници се отлагат планираните операции, планирания прием, което означава, че хората ще си плащат, за да могат да се вредят по-напред в чакащите листи. Това каза пред Нова телевизия Мая Манолова.

Управляващите да си зададат въпроса защо след като миналото лято броят на неосигурените беше 1 милион, сега е 1 700 000 души, заяви Манолова. Мисля, че това е една обективна оценка за политиката, която се води в здравеопазването. Беше удължен срокът, в резултат на който се прекъсват здравноосигурителните права - на 3 години. Истинският проблем е фактът, че реално 5 млн. души не са осигурени, защото държавата не изпълнява своите ангажименти, допълни Манолова. Реално не се плащат осигуровки за около 5 млн. души. Държавата в такъв случай е лош пример за гражданите. Броят на тези, които не плащат осигуровки ще расте. Ако трябва да си платите, след като веднъж сте си платили здравните осигуровки и ако трябва да чакате и да си платите, това ще ви демотивира да плащате изобщо, категорична бе Манолова. В такъв колапс здравеопазването никога не е било.

Основен мит е, че пари в здравеопазването няма и по този начин те оправдават своя геноцид по отношение на болниците и лекарското съсловие, заяви Манолова. Имат резерв от над 1 млрд. лева. Според бюджета на НЗОК от тази година трябва да се формира още един излишък в размер на над 800 млн. лева. Нямам обяснение защо касата в момента не се разплаща с болниците, защо ежемесечно им плаща само по 60-70%, тъй като пари има. Това са пари за здраве и по закон те могат да се използват единствено и само за здраве, уточни Манолова.

Преструктурирането в болничния сектор трябва да се направи с ясна концепция. Сега в здравеопазването е пълен хаос. Всеки министър си има любими идеи. Тези идеи обаче нямат своята законодателна обосновка и не са обезпечени финансово, според мен те не могат да се случат. Няма последователност и яснота какво точно ще се прави. Ето сега Министерството на здравеопазването се разпореди на общинските болници всички, които искат да се преустроят в такива за долекуване, да го направят в едноседмичен срок. Е, как ще стане това, като това трябва да мине през Министерски съвет, да се види как ще функционират нещата. В момента са намалени парите на всички болници, каза още Мая Манолова.

Драматично е в 21 век България да се връща реално толкова назад. Премиерът Борисов е подведен по отношение на факта, че в здравната каса няма пари. Може да е подведен от директорката на касата, не знам, заяви Манолова. Наистина реформата в здравната система трябва да се направи с консенсус между политическите сили, каза още Манолова.