Страхът е бич на правосъдието

Авг 14, 2010 Новини БСП в медиите 0 1883

  С проф

 

С проф. Любен Корнезов разговаря Емилия Караабова за в. Труд:

- Докъде ще стигне конфликтът на премиера Борисов и на вицепремиера Цветанов със съдебната власт, проф. Корнезов?

- Съдията е гласът на закона, а не вътрешният министър. Ние можем да живеем свободно единствено под властта на закона и това, което е постановил съдът. За съжаление не се прави разлика между ареста като мярка за неотклонение и присъдата. Защо не се внасят обвинителни актове срещу задържаните лица, а се иска от съда да държи гражданите в арестите? Това е едно от проявленията на полицейщината. За съжаление някои прокурори пригласят в този хор. Публично поисках в правната комисия от Борис Велчев да забрани на прокурорите да се изживяват като телевизионни звезди.

- Защо поздравихте съдиите за решението на САС да пусне задържаните при операциите "Всичко коз" и "Килърите"?

- Съдиите правoраздават под непрекъснат медиен натиск, в стресова обстановка. Общественото мнение се обработва предварително - кой е престъпникът, кой трябва да е в ареста, и ако съдът реши друго, на съдията се приписват какви ли не прегрешения. Вселява се страх в душата на съдията, че ако той не реши делото както иска МВР, при вече обработеното обществено мнение той ще бъде поставен на "стената на срама" . Страхът е бич на правосъдието. Публично се говори за нова операция "магистрати", за да се злепоставят съдиите. Аз като стар съдия, произнесъл хиляди присъди, се обръщам към днешните съдии: Не се плашете, млади колеги. Тези са временни. Съдът остава.

- Закона за националния архивен фонд (ЗНАФ), който вие атакувахте в КС, бе повод да кажете по адрес на ГЕРБ, че "невежеството е демонична сила". Нима съзирате незнание сред управляващите?

- В конкретния случай със ЗНАФ мнозинството прие, че той "влиза в сила" преди публикуването му в ДВ. По тази логика може да се допусне, че един закон, приет днес, влиза в сила на 9 септември 1944 г. Не зная дали това е продукт на невежество или на политически инат. Тези въпроси се изучават в първи курс на Юридическия факултет в дисциплината обща теория на правото. Не искам да засягам честолюбието на Борисов и на Цветанов, но им препоръчвам да изкарат кратък курс по наказателно право. Ще им бъде полезно, за да знаят какво да говорят. Още древният юрист Целз беше казал , че "правото е изкуство за справедливостта и доброто "и не може да бъде газено с полицейски ботуш".

- Спорен момент в горещата тема за спецсъдилищата се оказаха техните "абонати" - не бе гласуван текстът от НПК за подсъдността, няма становище и на Венецианската комисия. Дава ли ГЕРБ заден по темата?

- ГЕРБ се опитва да си създаде свой съд, de fakto към МВР. Ако се допусне, това ще бъде политически съд за разправа с опонентите. Всички шумни и медийно разиграни арести ще бъдат предадени на този извънреден съд. Това е последната крачка към полицейската държава. ГЕРБ планираше този закон да бъде приет преди ваканцията на НС. Намерението им се провали поради нашата съпротива, несъгласията на адвокатите, ВСС, на изтъкнати юристи, граждански сдружения, както и на макар и колебливата позиция на министъра на правосъдието. Г-жа Маргарита Попова явно си дава сметка какви опасности крие създаването на такъв трибунал. Трябва законопроектът да се изпрати на Венецианската комисия и да се изчака нейният отговор, а не после всички да берем юридическите срамотии на днешните властници.

- Наричате спецсъда "трибунал". Но шефката на правната комисия Искра Фидосова отхвърля това, тъй като идеята водещото не е по отношение на субектите, а на престъпленията...

- Г-жа Фидосова вероятно е добър нотариус, но в живота си не е решила нито едно наказателно дело. Въпреки това е вносителка на проекта, който е написан в коридорите на МВР. Това е полицейски закон, далеч от съвременното правораздаване. В нашата история сме имали извънредни съдилища, като последното е Народният съд. От историята трябва да вземем разума, доброто, а не пепелта.

- Каква е оценката ви за работата на ГЕРБ в НС? Голямата гордост на г-жа Цачева е, че спря гласуването с чужди карти...

През тази година Народното събрание се превърна в придатък на Министерския съвет, което е недопустимо в една парламентарна република. Няма концепция за законодателството, работи се "на парче". Затова редица закони се променят многократно, и то от същите депутати на ГЕРБ. Всъщност приетите досега закони са за изменения, а не са цялостни нормативни актове.Хаосът е очевиден. Конституционният съд неколкократно отменя законите, приети от мнозинството, тъй като противоречат на конституцията. Проблемът на парламента не е гласуването с чужди карти, а дали депутатите знаят какво гласуват. А определено от ГЕРБ не знаят какво гласуват, затова им остава бутафорната имитация на ред.

-Но управляващите допуснаха да има анкетна комисия за т. нар. наркопоправка. В резултат на това двама депутати от ГЕРБ се разделиха с ръководните си позиции в комисии, което не е бутафорно..

- "Наркопоправката" публикувана в "Държавен вестник" е безпрецедентен случай в парламентарната ни история. Да се променя закон зад гърба на парламента и президента е не само осъдително, но е и провокация срещу държавността. За тези, които извършиха това законодателно престъпление, няма място в НС. Комисията не каза цялата истина. Двамата депутати от ГЕРБ са само преките извършители. Кои са обаче поръчителите, фирмите и парите, които стоят зад тях? Дано МВР и прокуратурата да си свършат работата, а не да я потулят.

- От ГЕРБ обаче ви припомниха не по-малко позорния случай с поправката "Ванко 1", която навремето БСП прокара.

- Вместо да поемат отговорността или да се извинят, ГЕРБ вкараха в пропагандата си случая с " Ванко 1" .Да, това беше погрешно законодателно решение, но прието на две четения в пленарната зала, а не криминално пробутано в "Държавен вестник". Така, че между двата случая не може да се прави аналогия.

- На "Позитано" 20 тръгнахте да пишете списък на подобни закони, а си спомням, че навремето и за НДСВ се говореше така...

- Депутатите на ГЕРБ влязоха в Народното събрание "под ореола" на своя лидер и знаят, че са там, докато шефът им реши. Затова те бързат да "осребрят" депутатството си с лобистки закони в свой интерес. Тези лобистки закони са около 50 . Стигна се до парадокса, че Бойко Борисов трябваше да пристига като "Бърза помощ" в парламента, за да "озапти" мераците на своите избраници. Първият закон, който ГЕРБ се опита да прокара, беше за нотариусите - един откровен лобистки закон. Последваха законите за заменките, ловните стопанства, тютюнопушенето, арендата и т. н. Има много богати хора в ГЕРБ, който бързат да увеличат имането си. Що се отнася до НДСВ, то най-големият лобист беше Симеон Сакскобургготски.

- Сега съди държавата ни в Страсбург за имотите си...

- Да. Дойде като цар, а си отива като пъдар. Не мога да си представя какво достойнство има една коронована особа, която съди страната си, своя народ в Страсбург. Сега царедворците видяха истинското лице на своя кумир. Но да не забравяме, че Бойко Борисов е негов продукт.

- От ГЕРБ май ще създават работна група за "царските имоти"? Амбицията им е тя да подготви текстове, които да подпомогнат законодателно връщането на имотите на държавата....

- От юридическа гледна точка проблемът с "царските имоти" е много сложен. Ако се приема закон, той трябва да бъде изработен от Министерския съвет с привличане на специалисти от различни клонове на правото.Според мен сега държавата в лицето на министъра на регионалното развитие и благоустройство трябва да предяви искове в български съдилища. Целесъобразно е Върховният касационен съд (ВКС) да излезе с тълкувателно решение по въпроса. Това решение е задължително за всички и ще бъде в основата при решаване на конкретните казуси. Министърът на правосъдието може да сезира ВКС по този въпрос, който има общонационално значение.