Л. Корнезов: ГЕРБ се поставя над Конституцията

Авг 05, 2010 Новини БСП 0 1590

54 депутати от ПГКБ и ПГ на ДПС дадоха Закона за националния архивен фонд на КС   ГЕРБ се поставят над Конституцията и над Конституционния съд, заяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов, след като с подписите на 54 народни представители от парламентарните групи на БСП и ДПС, предаде Закона за националния архивен фонд на Конституционния съд

54 депутати от ПГКБ и ПГ на ДПС дадоха Закона за националния архивен фонд на КС

 

ГЕРБ се поставят над Конституцията и над Конституционния съд, заяви депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов, след като с подписите на 54 народни представители от парламентарните групи на БСП и ДПС, предаде Закона за националния архивен фонд на Конституционния съд.

Законът за изменение на Закона за Националния архивен фонд беше обявен изцяло за противоконституционен с Решение № 8 от юни 2010г. Въпреки решението на Конституционния съд, група народни представители от ГЕРБ внесоха в Парламента абсолютно същия закон. Парадоксалното тук е приемането му със стара дата /12 юли 2010г./. Независимо от протестите на опозицията, законопроектът беше внесен и приет от мнозинството, а после и публикуван в Държавен вестник.

„Не е възможно един закон да влезе в сила преди да е публикуван в Държавен вестник. ГЕРБ се поставя над Конституционния съд, защото не приема, че решението е задължително", посочи Корнезов. Той обясни, че докато законът е бил в Конституционния съд предишния път, в Държавна агенция „Архиви" са били съкратени 130 души, които в момента водят дела за спазване на трудовите им права. „Затова ние внасяме пак закона в съда. Убедени сме, че той отново ще бъде обявен за противоконституционен, за да могат районните съдилища по места да вземат решение по делата на хората от ДА „Архиви", обясни Корнезов.

За Любен Корнезов случаят е принципен. Интересите на мнозинството се поставят над законите в България и над решенията на Конституционния съд, които са основополагащи за всички институции. „Убеден съм, че Конституционният съд ще обяви влизането в сила на Закона за Националния архивен фонд за противоконституционно, за да може да се приложи законът а не волята на ГЕРБ",  допълни депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов.

Народният представител от левицата обясни, че досега депутати от опозицията са внесли 21 закона в Конституционния съд. След ваканцията се обмисля се дали и други закони, приети от мнозинството, да бъдат внесени в съда.