Любен Корнезов внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от Кодекса на труда, засягащи старите отпуски

Авг 02, 2010 Новини БСП 0 1503

  51 народни представители от ПГ на „Коалиция за България" и ПГ на ДПС сложиха подписи под искането Недопустимо е последиците кризата да се прехвърлят в тежест на работниците

 

51 народни представители от ПГ на „Коалиция за България" и ПГ на ДПС сложиха подписи под искането

Недопустимо е последиците кризата да се прехвърлят в тежест на работниците. Това заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов след като внесе искане за обявяване на противоконституционни текстове от Кодекса на труда, засягащи старите отпуски. Искането е подписано от 51 депутати от Коалиция за България и ДПС.

В аргументацията си Любен Корнезов  се позовава не само на българската Конституция, но и на редица международни конвенции и договори, по които България е страна. "Първото, което оспорваме е правилото за т. нар. натрупани отпуски, т.е старите отпуски. В закона е казано, че неизползваните до края на 2011 г. отпуски изгарят. И не само, че изгарят, но няма да бъдат и заплатени", възмути се той. Тези права са възникнали преди приемането на промените в Кодекса на труда, още през 2007, 2008 и 2009 г. Те не могат да бъдат изземвани. „В Конституцията категорично е казано- в чл. 57, че тези права са неотменими", категоричен е Любен Корнезов.

Според него промените не нарушават само основния закон, но и международни договори от трудовоправно естество: "В Конвенция номер 52 на Международната организация по труда, по която България е страна, изрично е казано, че при прекратяване на трудовото или служебно правоотношение, работодателят е длъжен да обезщети парично работника за неизползваната му отпуска".

Второто направление, по което промените в КТ са атакувани пред Конституционния съд е, че за първи път у нас се въвежда т. нар. двегодишна погасителна давност. Тя засяга бъдещи случаи на невзети отпуски. Според тази поправка, ако по една или друга причина служителят не ползва отпуската си, той ще я загуби и няма да бъде обезщетяван за нея. "Не може да се отменят едни конституционни социални права, каквото е правото на труд и производното му право на отпуска. Правото на отпуск не е само конституционно право, но и международно социално право, което е придобито преди десетилетия", аргументира се Любен Корнезов.

Пълен текст на искането може да да изтеглите от тук >>>