Има опасност Законът за радио и телевизия да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и медии

Декларация На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена в парламента от зам

Декларация

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена в парламента от зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

 

 

Уважаеми дами и господа народни представители,

Заплахи за уволнение, политически натиск и атаки бележат отношението на политици към медии и към отделни журналисти.

Не за първи път зад етикета на загриженост за чистотата на ефира се прокрадват намерения за промени в регулаторната рамка с привкус на цензура.

И не за първи път подобна комбинация говори за наличието на проблеми в държавата.

Кои са проблемите?

  • - Нереализирани обещания очаквания, свързани с резултатите от управлението.
  • - Растящо недоверие на хората и спадащ рейтинг на управляващите.
  • - Социална несигурност и обедняване.
  • - Задълбочаване на икономическата криза.

Впрочем, политически натиск и заплахи лесно могат да се открият и в други посоки и в други сфери на дейност, например - съдебната система.

А това, уважаеми народни представители, създава угнетяваща атмосфера на песимизъм и страх.

Ще бъде непростима грешка, ако не видим и не говорим за случаите на бруталност и полицейско насилие, представяни като съпътстващи борбата с престъпността щети. Фрапиращ случай на оневиняване и сякаш на гордост от подобни проява ни демонстрира преди два дни министърът на вътрешните работи.

Уважаеми дами и господа народни представители, сякаш никой днес не се учудва, че основен източник на този натиск и заплахи е лидера на „Атака", който заяви в пряко предаване, че ще „прочисти БНР".

Учудващо е мълчанието на парламентарното мнозинство на ГЕРБ и фактът, че намеренията се свързват с подготовката на нов закон за радиото и телевизията, чиято цел е вероятно да направи обществените медии по-послушни и безкритични.

1. Парламентарната група на Коалиция за България се обръща към всички парламентарни групи да се разграничат и да отхвърлят подобни изявления, свързани с и съдържащи заплахи и натиск към журналисти и медии. Призоваваме парламентарните групи ясно да заявят своята привързаност към принципите на свободното слово и  демократичните стандарти на съвременната журналистика. 

Господин министър-председател, този призив е и персонално към Вас.

2. Ние предлагаме и настояваме Парламентарната комисия по култура, медии и гражданско общество да подготви и да внесе обща позиция, че Народното събрание на Република България няма да позволи новият закон за радио и телевизия да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и медии.