Проектът "Горна Арда" ще бъде много по-скъп, отколкото е заложен

Проектът "Горна Арда" ще бъде много по-скъп, отколкото е заложен

Проектът "Горна Арда" ще бъде много по-скъп, отколкото е заложен. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в парламента. По думите му  "Горна Арда" е един от големите провали на Иван Костов. „България не изнася десет години ток за Турция тогава", напомни лидерът на БСП. Станишев определи катофрапиращ фактът, че ЕВН е избран за партньор на НЕК без конкурс, без състезателност и прозрачност. „Променен е делът на собствеността - от малко над 30 %, на 70 %. Интересът на НЕК е грубо погазен и нарушен", каза Станишев. Той изтъкна, че става дума за територия, три четвърти от която се намира в "Натура", поради което ще има сериозни щети върху екологията в Родопите.

Лидерът на БСП попита какъв е срокът за връщане на инвестицията, според правителството. „Очевидно става дума за предпочитан проект. Защо се избра точно ЕВН? Много интересна тема", отбеляза Станишев.  Той настоя управляващите да отговорят дали е имало търг, в който ЕВН е участвал с други кандидати и е спечелил. Станишев попита как се обърна пропорцията между държавното участие на НЕК и частния инвеститор.  Лидерът на БСП обясни, че няма как с "Горна Арда" да се решат проблемите на Турция, тъй като тя се наводнява от Тунджа, а Арда се влива в Гърция.

Председателят на ПГКБ напомни, че министърът на икономиката и енерегетиката е бил прокурист на същата тази компания ЕВН, към която министър-председателят отправи сериозна критика, изпрати ДАНС. „Изведнъж ЕВН станаха мажоритарен собственик на "Горна Арда" - как станаха тези неща", попитаСергей Станишев. „Обръщам внимание на връзката на министър Трайчо Трайков с компанията ЕВН", каза лидерът на БСП, но на това място микрофонът му бе изключен.

„Важен въпрос е - по каква цена българинът ще купува енергия", каза Петър Димитров. Той изтъкна, че  "Джейлан" продаде на ЕВН 31 % от "Горна Арда"; изведнъж ЕВН получи още 40 %, НЕК остава с 30 %, а досега е похарчил 11 милиона лева. „Ако това не е подарък за ЕВН, кое не е подарък. Това е схема за незаконна приватизация на "Горна Арда", каза Петър Димитров.