Евродепутатът Цветелина Пенкова ще открие информационен офис във Велико Търново

07.09.2019

Евродепутатът Цветелина Пенкова ще открие информационен офис във Велико Търново. „Градът е историческа и духовна столица на България с много млади хора и енергия, който предлага добри възможности“, посочи Цветелина Пенкова пред журналистите във Велико Търново.

Тя отбеляза, че за да има активна връзка между евродепутатите и българските граждани е необходимо изграждане на информационни центрове и офиси в страната. До края на месеца Пенкова ще разкрие свой офис в София, в Студентски град, а след това подобен център ще бъде открит и във Велико Търново.

Областният председател на БСП Петко Тюфекчиев уточни, че това ще бъде първи информационен офис на евродепутат от групата на социалистите и демократите от Европейския парламент в града.

"Целта е всеки да се запознае директно с възможностите, които предоставя ЕС, начините за обмен и за кандидатстване по различни програми, както и разкриването на стажове за младите хора", посочи Пенкова. Според нея една от важните задачи пред българските представители в ЕП е да съдействат на близо 250 хиляди български граждани, живеещи във Великобритания след Брекзит, и в периода, в който протичат процесите на откъсване на страната от ЕС.

Като член на Комисията по бюджетен контрол Цветелина Пенкова ще продължи да следи данните, свързани със злоупотребата на евросредства в рамките на всички страни членки на съюза. Сред другите приоритетни теми ще бъдат т.нар. двойни стандарти и защитата на потребителите, както и възможностите на Кохезионния фонд, общата селскостопанска политика и влизането на България в Шенгенското пространство.

„Фрагментираността на ЕП и изборът на негов председател с неубедително мнозинство е доказателство, че гласът на всеки един представител в Европейския парламент ще има значение, което е важно за защита на националните интереси“, завърши Пенкова.