С. Станишев: Сбогом на илюзиите

Юли 26, 2010 Новини БСП в медиите 0 1592

Интервю с председателя на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването "12+3" на БНР, програма Хоризонт Водещ: Какво свърши и какво не свърши за една година правителството на ГЕРБ? Каква е равносметката на опозицията? Наш събеседник сега е лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев

Интервю с председателя на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в предаването "12+3" на БНР, програма Хоризонт

Водещ: Какво свърши и какво не свърши за една година правителството на ГЕРБ? Каква е равносметката на опозицията? Наш събеседник сега е лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев. Здравейте, г-н Станишев.

Сергей Станишев: Добър ден.

Водещ: Каква е оценката на БСП за изминалия политически сезон за една година управление на ГЕРБ?

Сергей Станишев: В едно изречение би могло да се каже - сбогом на илюзиите, защото много хора подкрепиха ГЕРБ на 5 юли 2009 година с много високи очаквания и по отношение на жизнения си стандарт, и по отношение на начина на управление на държавата и с много други надежди. Днес голяма част от тези хора вече са разочаровани и нямат тези илюзии. Най-тревожното е, че основното послание, което ГЕРБ отправи със самото си название - Граждани за европейско развитие на България - не се сбъдва, а по-скоро се върви в обратна посока. Защото кажете ми какво е състоянието на гражданското общество, на свободите на хората, първо. Всеки един протест, всяко едно изразяване на несъгласие е последвано от репресии под една или друга форма - за това има МВР, НАП, ДАНС, маса други институции.

Водещ: Тоест вие виждате реална опасност да загубим една голяма част от демократичните ценности, за които сме воювали и които сме отстоявали през изминалите 20 години?

Сергей Станишев: Така е. Погледнете как работи парламентът. Имаме една мълчалива група на ГЕРБ, която практически не участва в сериозните дебати. Примерът е дискусията по актуализацията на бюджета, когато от ПГ на Коалиция за България имаше 75 изказвания - реплики и дуплики, срещу 15 на управляващата партия, която е длъжна да защити своето виждане за бюджета, в него се съдържат всички основни политики. Парламентът изобщо се превръща в един гумен печат, нечужда воля, в него дискусиите нямат особен смисъл, защото мнозинството може във всеки момент, под диктовка от премиера, да си смени позицията на 180 градуса, което се е случвало неведнъж. И не е учудващо, че парламентът има вече толкова нисък рейтинг.

Водещ: Да, но за това положение не е ли виновна и опозицията, ако тя е по-активна в парламента, ако тя е по-критична...

Сергей Станишев: Аз ви дадох конкретни примери, опозицията, по-конкретно БСП, участва най-активно в дебатите, дадох ви пример, пет часа дискусия и аргументи от страна на Коалиция за България по бюджета, 50 минути от ГЕРБ. Но нали разбирате, че един боксьор на ринга трудно може да тича сам и да саморазмахва ръце. Ако говорим за другите характеристики, нали, ви казах за названието ГЕРБ, европейското. Кажете ми в Европа кой е основният принцип на разделението на властите, на независимостта от отделните власти има ли го...

Водещ: Понеже давате за пример Европа, но ето, в Европа харесват премиера и правителството, последното доказателство за това е докладът, който получихме от Европейската комисия (ЕК). За първи път от четири години, откакто има мониторинг, получаваме положителен доклад.

Сергей Станишев: Да ви припомня, че има първо европейски принципи на разделение на властите, на взаимен контрол и аз ви питам - той функционира ли в България, според вас. Очевидно е, че се върви към еднолична власт и то последователно. Независимите регулатори бяха тотално сменени и подменени с партизански назначения на ГЕРБ.

Водещ: Е, казвате партизански назначения, но тук ще ви прекъсна, за да ви припомня как в 12 без 5, малко преди изборите пък вие попълнихте тези комисии, в някои от тях...

Сергей Станишев: Това беше направено в законно установения срок, когато мандатите бяха изтекли. Правите ли разлика.

Водещ: В някои от комисиите си спомням, че част от местата стояха свободни години наред, година-две имаше незаети места.

Сергей Станишев: По-малко... Точно се изпълниха нещата в рамките на...

Водещ: И дни преди изборите попълнихте тези комисии.

Сергей Станишев: В рамките на законовите срокове, но не това е най-важното. В ЕС основният принцип е на социалната държава и на солидарността. Кажете ми в нашата криза, която сега се задълбочи рязко в резултат на управлението на ГЕРБ, и това не е моя оценка, това е оценка на един от най-авторитетните международни институти - Виенският, за международни икономически изследвания, кой плаща цената за кризата и за некадърността на управлението? Защото г-н Дянков обеща преди осем месеца, че ще събере два милиарда повече приходи. Сега вече официално казват, това е записано в Закона за бюджета, че ще съберат с два милиарда по-малко приходи. Кой плаща разликата, цената - плащат я студентите, които ще имат по-високи такси за обучение, плащат я пенсионерите, на които им отмениха обещаното и записано в Закона за пенсиите, поне за вдовистите и за хората над 75-годишна възраст, плаща и висшето образование, където са орязани субсидии с 20%, плащат и общините, сиреч хората, с 20% орязване за половин година на всички разходи, плаща всеки един българин в крайна сметка.

Водещ: Да, но срещу тези критики управляващите пък биха казали - ние не вдигнахме ДДС-то и не намаляваме заплатите на хората и пенсиите на пенсионерите. Нещо, което се случва в съседните ни страни - Гърция и Румъния.

Сергей Станишев: Задавате ли си главния въпрос - защо не го направиха? Просто защото имат много сериозен фискален резерв, който им беше оставен от предишното правителство. Той беше 8.2 милиона, в края на тази година се планира по закон, приет от ГЕРБ, да падне на 4.5 милиарда. Това значи, че за година и половина с четири милиарда по-малко, приблизително. Т.е. една година и половина държавата плаща пенсии, не вдига ДДС, не увеличава други данъци, частично при това, защото някои данъци бяха рязко увеличени, за сметка на наследството на предишното правителство. Добре. Няма лошо. Това е хубаво. Криза е. Но това е разликата между България и Румъния, защото те нямаха този фискален резерв и бяха принудени директно да вземат заеми от МВФ, при много тежки условия, само че този резерв ще бъде изяден до края на годината.

Водещ: Да, но нали знаете, че премиерът много често припомня, че този дефицит в бюджета е заради необезпечените договори за два милиарда лева, сключени точно от вашия кабинет.

Сергей Станишев: Нека да ги покаже премиерът. Вижте, вече няколко пъти питаме чрез парламентарен контрол уважаемия премиер и министъра на финансите - покажете ги тези договори, дайте да ги видим къде са тези два милиарда, няма ги, отказват, вече три пъти правим такъв опит. И ако говорим за развитие, нали това е третата дума...

Водещ: А и вие самият като премиер нямате спомен за такива сключени договори, така ли?

Сергей Станишев: Не.

Водещ: Тези дни...

Сергей Станишев: Освен това да ви кажа все пак за развитието.

Водещ: Слушам.

Сергей Станишев: Кажете ми в кой сектор има видим напредък, в най-добрия случай има стагнация, в най-лошия случай има тотална деградация, особено в здравеопазването, нещата отиват към пълно блокиране.

Водещ: Защо? Там започна реформа. Ако сте слушали министър на здравеопазването, там започна реформа.

Сергей Станишев: Вижте, вие сте журналист и би трябвало малко критично да възприемате думите на който и да е, в това число и на управляващите. Няма една реформа...

Водещ: Не, ние отчитаме фактите.

Сергей Станишев: Не, кажете какво е реформаторското в закриването на десетки болници и в ограничаването на хората от тяхното конституционно право на достъпна и качествена медицинска помощ.

Водещ: Наричат го оптимизация на дейността.

Сергей Станишев: То думите могат да бъдат използвани всякак, но фактът е факт. Когато в една община се закрие болница, със сигурност не перфектна, но единсвеното достъпно лечебно заведение, какво остава на хората, които изведнъж получават остър пристъп, не дай Боже сърдечен или някакъв друг. Да ви дам ли примерът от... знаете ли колко километра и колко часа са от Ивайловград до следващата болница, ако там се закрие болницата, до Хасково например.

Водещ: Ако бяха изградени добри пътища, бихме могли да се придвижваме по-бързо и по-лесно.

Сергей Станишев: Вижте, когато предишното правителство готвеше здравната реформа, ние купихме 450 абсолютно нови линейки, за да има достъпност и спешна медицинска помощ.

Водещ: Да, но като нямаме добри пътища, тези линейки пак няма да се придвижват бързо.

Сергей Станишев: Вие имате някаква видимост за това, че пътищата ще се оправят ли? Имате ли такава видимост? Усещате ли го?

Водещ: Имаме обещания поне, че ще бъдат изградени три магистрали.

Сергей Станишев: А, обещания. Да, обещанията не хранят, нали, очи пълни, джобове празни, ръце празни. И ако говорим за България... В условия на криза всяка една страна се стреми поне да решава нещата консенсусно, да търси диалог, да мобилизира целия потенциал на нацията. Какво става на практика, реално? С т. нар. поредна реформа, културната, сливане на имена, които са безусловни в българското културно пространство.

Водещ: Даже в проекта са го нарекли вливане, ако трябва да бъдем точни, използват един термин от географията.

Сергей Станишев: Чудесно. Хубав термин, само че какъв е резултатът - затриването на маса културни институции. Вие представяте ли си, говорейки пак за българското, какво означава за една община рязко да се орежат средствата за читалищата, всички които в последните години бяха увеличавани. Хайде един кмет, мога да кажа, от БСП ще направи всичко възможно, всички фокуси, ще свие някъде другаде разходите, за да запази читалището, но в общини, където българите са малцинство, смятате ли, че това ще бъде първият приоритет.

Водещ: Като казахте общини, понеже най-пресен е примерът сега с наводненията в Съединение, в Доспат, не знам дали имахте възможност да чуете кметовете, които участваха преди вас, но те разказаха за това, че в 21 век там няма канализация и заради това се наводняват населените места. Какво е направено по време на вашия мандат? Хората казват - ние пишем проекти, представяме ги и те не ги одобряват, връщат ни ги. И в 21 век населени места остават без канализация.

Сергей Станишев: Усвояването на европейските средства е процес. През 2008 година към май месец имаше сключени договори с общини, бизнес, неправителствени организации за 100 милиона лева. Към юли миналата година за над четири милиарда лева, това е реалният напредък. Оттук нататък, от юли миналата година изпълнението, подписването на нови договори е в ръцете на новото правителство, само че, ако погледнете статистиката, не моя, а на бюджетната комисия на Европейския парламент, в нея се казва, че от октомври до пролетта на тази година България е спаднала по темп на усвояване на европейските пари от 14-то място на 26-то място. Докато другите страни ускоряват и това е естествен процес в усвояването на еврофондовете, изпълняват договорите, в България имаме правителство, което пази само счетоводни баланси, което не разплаща на бизнеса, което не разплаща на общините, създава огромна верига от задлъжнялост, не връща ДДС. В крайна сметка се получава и фискален срив. Защото не можеш да убиеш кокошката, която носи яйца, и да очакваш всяка сутрин яйца.

Водещ: Г-н Станишев, за съжаление тук трябва да прекъснем нашия разговор. Останаха и много не зададени въпроси, но се надявам в близките дни отново да участвате в нашето предаване. Чухте лидера на БСП Сергей Станишев.