Сергей Станишев: ГЕРБ вече е в периода „Сбогом на илюзиите”

Юли 24, 2010 Новини БСП 0 1540

  Социалистите анализираха една година  управление на мнозинството на заседание на НС на БСП ГЕРБ вече е в периода „Сбогом на илюзиите"

 

Социалистите анализираха една година  управление на мнозинството на заседание на НС на БСП

ГЕРБ вече е в периода „Сбогом на илюзиите". Това констатира лидерът на БСП Сергей Станишев по време на пленума на НС на партията. Социалистите дискутираха позицията си за едногодишното управление на правителството на ГЕРБ.

По време на представянето на материала Станишев направи аналогия между името на управляващата партия и реалните им действия. Според него  централно послание на ПП Граждани за европейско развитие на България е гражданското начало, но партията потъпква именно правото на мнение, правото на избор, правото на протест. Лидерът даде пример с изборите в Разлог, където институциите бяха намесени в изборния процес и оказаха натиск върху хората. След протест на служители от болница в Пловдив пък, още на другия ден беше изпратена данъчна проверка на здравното заведение. Станишев акцентира и върху случая с писмото на министър-председателя до медиите, в което той ги питаше дали се чувстват цензурирани. Председателят на БСП заяви, че в обществото се завръща чувството на страх и липсата на свобода.

Относно присъствието на „европейско" в името на ГЕРБ, лидерът беше категоричен, че страната ни в момента е доста далеч от основните европейски ценности за свобода и демокрация. Бавно, но последователно се превръщаме в полицейска държава, в държава на МВР, каза Станишев. Той припомни, че според европейските принципи, институциите трябва да се контролират взаимно, за да няма еднолична власт, а страната ни върви тъкмо към еднолично управление.

Председателят на БСП коментира, че представителите на ГЕРБ не водят дискусия и не отстояват дори позициите на правителството. Когато се водят дискусии за закони, отхвърлят нашите критики, след това идва премиерът и казва: „това ще го прегласувате", коментира още Станишев. По думите му това е системно явление в подхода на управляващите към работата на парламента.

Опасна е войната, която се води от изпълнителната власт по отношение на съдебната власт.

Едно от основните европейски правила е независима съдебна власт. Какво имаме днес? Казват, че има тефтерчета на министъра на вътрешните работи и премиера с удобни прокурори и съдии, които са на разположение за изпълнение на политически задачи, отбеляза още лидерът на БСП в анализа си. Според него решенията за виновност или невинност не се вземат в съдебните институции, а в сградата на Министерския съвет и МВР. Той припомни обвиненията срещу кмета на Сливен Йордан Лечков, който доскоро имаше проблеми с правосъдието. Станишев свърза случая с вътрешни проблеми в ГЕРБ. Наскоро обвиненията паднаха, явно заради вътрешнопартийна договорка, заяви той. Неслучайно има толкова остра реакция пред Европа на Съюза на съдиите. Това е невиждано в новата история на България, коментира проблемите между институциите председателят на социалистите.

Станишев отбеляза и промените, които бяха наложени на независимите институции у нас. Той коментира че при подмяната на представителите на тези организации е използван мотивът „съкращаваме, икономисваме". По повод „европейското" в управлението на ГЕРБ лидерът акцентира и върху спада на усвояването на евросредства у нас. Една от причините, според него е и проблемът с администрацията, който създаде самото правителство. По думите му, вместо да работи по усвояване на еврофондовете, тя се занимава в проверки.

Един от най-авторитетните международни институти за икономически изследвания във Виена преди няколко седмици даде оценка, че в България икономическата криза рязко се задълбочава. Това заяви Сергей Станишев във връзка с „развитието", отбелязано в името на ГЕРБ. Има тотален провал на антикризисната политика, констатира още лидерът. Не само некомпетентност, понякога се създава впечатление и за съзнателни действия в тази посока, каза той. Председателят на БСП изрази тревога, че кризата се прехвърля на плещите на обикновените хора. Сред най-засегнатите групи той изброи земеделските производители, пенсионерите и студентите. Станишев акцентира и върху факта, че здравеопазването е все по-малко достъпно за хората. Той коментира, че нито една от обещаните от министър Дянков седем реформи не е била развита. Всички реформи са подчинени само от един мотив - няма пари, затова трябва да режем и това е реформата. Това не е реформа, това в много случаи е ликвидация, коменира Станишев.

За България патриотичното, националното начало винаги са били силни, изтъкна Станишев мотиви. Той зададе въпрос какво се случва в науката, образованието, културата? Механично сливане на театри, превръщането на симфонични оркестри в симфониети, орязване на парите за читалища - институциите които са основата на нашата идентичност. Станишев обеща, че кметовете от БСП ще направят всичко възможно да дофинансират читалищата с орязаните си бюджети. А където има кметове от ДПС, това ли ще им бъде първата грижа, да спасят читалищата за малкото българи, които живеят там? - попита Станишев.

Не трябва ли да обединим всички сили на нацията, за да излезем от сегашното състояние? - попита още лидерът на левицата. Според него такава възможност, обаче няма, защото ГЕРБ може да вирее само в среда на агресивна конфронтация. По думите му целите на управляващите са ясни - да се задържи на всяка цена сривът, който се очертава в публичните сектори до президентските и местните избори, за да може да се овладее и президентската институция, и местната власт и тогава вече ще можем да говорим за тотално всевластие на ГЕРБ. Той изрази опасения, че има сериозна опасност България да изпадне във финансов срив и пълен икономически застой. Моето виждане е, че е важно за страната, не само за БСП, да дадем отпор на този поход на ГЕРБ към всички власти и към еднолична власт в страната ни. Само БСП може да ги спре, беше категоричен Станишев.

Пълен текст на речта на Сергей Станишев може да изтеглите от тук >>>