БСП събира информация за шуробаджанашките назначения на местно и национално ниво

Юли 20, 2010 Новини БСП 0 1596

  Предстои ЕК да се натъква на закони, които будят опасения за посягане на независимостта на съдебната система и за прокарване на лобистки интереси     За съжаление, въпреки конкретните препоръки на ЕК, дадени миналата година, механизмът за сътрудничество и проверка остава

 

Предстои ЕК да се натъква на закони, които будят опасения за посягане на независимостта на съдебната система и за прокарване на лобистки интереси

 

 

За съжаление, въпреки конкретните препоръки на ЕК, дадени миналата година, механизмът за сътрудничество и проверка остава. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по повод оповестения днес Доклад на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Лидерът на БСП напомни, че в доклада на ЕК от юли миналата година е имало 21 конкретни препоръки за реформите в областта на правораздаването, работата на МВР и съдебната система. „На базата на тези конкретни препоръки имаше възможност да отпадне механизмът. За  съжаление той остава", заяви Станишев. Лидерът на БСП напомни, че механизмът по правосъдие и вътрешни работи беше приет през 2006г. „През всички тези 4 години не е спирал процесът на реформиране, подобряване, повишаване на ефикасността на съдебната система", добави Станишев. По думите му в доклада си ЕК  констатира политическата воля на правителството за справяне с проблемите, което е добър знак и говори за подхода на ЕК да окуражава новите правителства. „Но както е казал Николай Хайтов - едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да направиш конкретните неща", коментира председателят на БСП.

Според Станишев ЕК трябва в по- голяма степен да отдели внимание на независимостта на съдебната система. Лидерът на БСП изтъкна, че господството на закона в европейското разбиране включва независимостта на съдебната система от изпълнителната власт. „Това в България все повече е под въпрос предвид амбициите на изпълнителната власт пряко да ръководи и прокуратурата, а по-широко казано - и съдебната система с идеи, които са антиевропейски", отбелязва Станишев.

Председателят на БСП изтъкна, че в отделните текстове на доклада има сериозни препоръки. Такива например са да се подобри професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще бъде необходимо външно съдействие. Докладът съдържа остри и критични констатации за създаването на капацитета на професионалните структури. „С промените в МВР се разшири броя на разследващите полицаи, без това да бъде съпроводено с достатъчно мерки за подобряване на тяхната професионална подготовка", обясни членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков. „Статистиката на задържани и пуснати не е най- добрият атестат за работата на МВР, но и на прокуратурата", добави Сергей Станишев.

Тревожни според социалистите са констатациите в доклада за многобройни конфликти на интереси и нередностите в обществените поръчки, което поставя под въпрос ефективното използване на европейските средства. Михаил Миков отбеляза, че последните промени в Закона за обществените поръчки, които не са обхванати от доклада, ще задълбочат критичните констатации на Брюксел. Като пример за „вратичка" в закона, оставена от мнозинството Миков даде въвеждането на „непредвидени обстоятелства". Този текст на практика дава възможност за предоговаряне на вече сключени договори.

Според ЕК Законът за конфликт на интереси не се прилага достатъчно ефективно и препоръчва да се създаде специална независима комисия за защита от конфликт на интереси. „Това означава, че ЕК оценява работата на сега действащия орган в парламента като зависим", коментира секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя напомни, че 10 дни след приемането на МС от левицата подадоха сигнали за наличие на конфликт на интереси при множество от министрите. От над 200 подадени сигнала за конфликт на интереси в комисията обаче, нито един не е излязъл от там с някакво решение. Нинова напомни още, че в деня на встъпване в длъжност на шефа на парламентарната комисията Димо Гяуров, още сутринта той заяви, че не е приел документите и не познава работата на комисията, но конфликт на интереси при министри няма. „Това говори за прикриване на далавери на управляващите. Очевидно има информационно затъмнение, комисията работи непрозрачно, има политически чадър над управляващите. Този чадър се осъществява от Бойко Борисов, Иван Костов, Волен Сидеров и Мартин Димитров", заяви секретарят на ИБ на НС на БСП.

Корнелия Нинова обяви, че от левицата ще поискат от Димо Гяуров в писмен вид всички сигнали, постъпили в комисията и действията, предприети от нея по тях. „Ще предизвикаме обществена дискусия, защото заради този политически чадър, управляващите доведоха до тежка и критична констатация в доклада", заяви Нинова. Сергей Станишев уточни, че от БСП вече са започнали да събират информация за шуробаджанашките назначения на местно и национално ниво.

Михаил Миков отбеляза, че в доклада на ЕК не се упоменава изменение, внесено от група депутати за т.нар. „специализирани съдилища". Това изменение според депутата от левицата  ще влезе в разрез с целта на механизма за взаимодействие - да помогне за създаването на безпристрастна, независима и ефективна съдебна система. „По отношение на независимостта и безпристрастността на органите комисията вече ще се натъква на законодателни решения, които будят опасения за посягане на независимостта и безпристрастността на съдебната система", коментира Миков.

Сергей Станишев допусна, че в следващите доклади на ЕК ще се появят констатации и по повод масовите лобистки закони, които се прокарват в парламента от ГЕРБ. „Това е феномен, който никога не е присъствал в българското законодателство в тези мащаби", коментира лидерът на БСП. Той напомни, че има повече от 20 законопроекта и приети закони, които отразяват частни интереси и създават корупционни практики. По тази причина от ПКГБ ще обсъдят подготвения от комисията в предишния парламент закон за лобизма. Текстът ще бъде актуализаран и ще бъде внесен в парламента като законодателна инициатива. „Трябва да се сложи преграда пред този огромен наплив на лобистки и корупционни законопроекти, които прокарват депутати от мнозинството, а понякога се вкарват и от българското правителство", категоричен беше Станишев.

Лидерът на БСП коментира и резултатите от провелите се срещи на членовете на ИБ на НС на БСП с Областните съвети на партията в шестте региона за планиране. „Тази форма на действие и на поставяне на конкретни задачи, на основата на решенията на НС, ще продължи и през следващите месеци", заяви Станишев. Той изтъкна, че се подобрява кондицията на партийните структури на партията. Вече тече и подготовката за предстоящите местни и президентски избори. Търсят се политически партньорства, обсъждат се коалиционни формули за издигане на кандидати. „2011г. трябва да се случи това, което се случи с правителството на Иван Костов през 1999г., когато беше пречупен митът, че СДС са всесилни", прогнозира Станишев. Той напомни, че рейтингът на правителството пада бързо, а заради политиката на управляващите, през зимата се очакват негативни икономически и социални процеси.  „Все повече хора ще осъзнават, че те плащат за некомпетентната политика на ГЕРБ", заяви Станишев. По думите му основен партньор на БСП ще бъдат българските граждани. „За нас е важно следващият президент да бъде авторитетна и отговорна личност, която може да изпълнява добре конституционните си функции. И е важно да бъде бит ГЕРБ", заяви лидерът на БСП.

 

Пълния текст на пресконференцията можете да изтеглите от тук >>>