Сергей Станишев: Бойко Борисов действа като държавник

04.07.2019

"Няма как да скрия разочарованието си от резултата от Европейския съвет", каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "12+3" на програма "Хоризонт" на БНР.

"В продължение на 1 година европейските социалисти водихме битка стъпка по стъпка за промяна в ЕС и с това решение, с номинацията за президент на ЕК – промяната, която олицетворяваше Франс Тимерманс. Той беше единственият, който имаше реална политическа концепция, платформа какво да прави ЕС, как да работи ЕК, с ясни приоритети в посока социална Европа, устойчиво развитие с аспектите, които са и социални, и екологични, върховенството на закона, демократичност на ЕС", каза президентът на ПЕС. Станишев смята, че е имало огромен натиск върху Съвета – и от общественото мнение, и от медиите и това е изиграло негативна роля – до приемането на слаба кандидатура за президент на Комисията (избора на председател на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен) – човек, който никой не познава на европейско ниво. "Ние не знаем какви са нейните виждания и приоритети за Европа. За мен въпросът не е решен, както и за групата на социалистите – реакцията е остра и негативна", подчерта той. 

Помолен да коментира отказа си да стане председател на ЕП, както и избора на социалиста Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент и дали това не е приемлива пакетна сделка за всички социалисти, Станишев каза:  "Различен е знакът. Когато издигаш президента на своето семейство за тази позиция, политическият знак, че подпечатваш тази сделка, е категоричен и ясен. Аз не исках да бъда част от това и да легитимирам този пакет, който не е достатъчно балансиран и не отговаря на моите разбирания за това- от какво Европа се нуждае." Станишев изказа благодарност на европейските премиери за издигането на кандидатурата му и за широкото съгласие. "Това в личен план е приятна оценка за моите усилия и за моята европейска ангажираност, благодаря за това. Но за мен е по-важно да оставя свобода на групата да формулира своята позиция, без да я обвързвам," подчерта той. 

Станишев благодари и на Борисов за подкрепата и подчерта, че българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. "В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов," заяви той. Станишев смята, че големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог. "Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война", каза той.

"Моите каузи винаги са били едни и същи. Първо, Европа да бъде социална. Социалното начало трябва да стане водещо в политиката на ЕС. Защото това е големият дефицит днес. Хората не чувстват, че ЕС създава добри перспективи за техния личен живот. Европа не е съвършена. Тя трябва да бъде променяна и усъвършенствана, доближавана до хората, а не разрушавана. И аз винаги ще се боря срещу тези, които искат да унищожат този най-красив проект като идея. Това е мое кредо и аз няма да се отклоня от това", каза лидерът на ПЕС.