Проф. Румен Гечев: ГЕРБ използват субсидиите, за да продадат ЧЕЗ и да ни вкарат в нови заеми

Юни 26, 2019 Новини БСП в медиите 0 686

26.06.2019

"ГЕРБ използват темата за субсидиите, за да продадат тихичко ЧЕЗ и да ни вкарат в нови заеми.". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев в студиото на БТВ. "ГЕРБ, техните сателити и техният скрито-явен поддръжник ДПС разиграват театър. Те нямат никакво намерение да правят промени.", коментира Гечев, като подчерта учудването си от факта, че предложението за намаляване на субсидиите се прави в средата на годината. Той коментира, че както БСП, така и други партии, имат кредити, свързани с провеждането на избори и други разходи, и огромна промяна в средата на годината ще е проблемна за всички. "Атаката е насочена срещу БСП, защото левицата е основният конкурент на управляващите. В 4 области водим в гласовете, в други - разликата е минимална. Ако действително субсидията стане 1 лв, това ще е атентат срещу политическата система.", каза народният представител, като допълни, че без никакво изключение партиите получават субсидиране от бюджета в 26 страни от ЕС. 

"С връщането ни в Народното събрание започнахме доста активни предложения, едно от които е диверсификация на ДДС. От 28 страни в ЕС, 26 имат диференцирано ДДС.", каза проф. Гечев, като допълни, че има 21 групи стоки, където може да има намаляване на данъчната ставка. Той даде пример с Ирландия, където за някои от храните и за много от лекарствата има нулева ставка." Навсякъде лекарствата, предписани от лекар, и медицинските услуги са или на минимална данъчна ставка, или са освободени от такава. Не е нормално бюджетът да се пълни от болния български народ.", категоричен бе народният представител. 

Относно думите на Борисов за сделката за ЧЕЗ, че не е запознат с нея, както и че това е работа на независимите институции, Румен Гечев заяви, че не приема тези твърдения. Ръководствата на проверяващите органи са избрани в парламента, където мнозинство има ГЕРБ. Като бивш вицепремиер на България не мога да си представя, че ДАНС, КЕВР или другите институции няма да дадат информация на премиера, коментира той. Депутатът от левицата допълни, че . цялата отговорност е на българското правителство и тази сделка трябва да бъде проверена до 9-то коляно. 

Гечев коментира и новия заем, който правителството тегли. "Защо се теглят 400 милиона заем? Нали уж има фискален резерв 9 - 10 милиарда. Нали уж имаме 2 милиарда повече приходи. Нещо не е така, както казват.", категоричен е проф. Румен Гечев.